W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 1. Nieuws

Broodkruimelpad

Home 1. Nieuws Waddenzee Nieuws Nieuwsarchief Nieuwsarchief Waddenzee 2017 - 2021 Nieuwe digitale editie Wolkenatlas verschenen

Waddenzee Nieuws 2022 - 2024

Nieuwe digitale editie Wolkenatlas verschenen

woensdag 5 april 2017

DE BILT - Voor het eerst in 40 jaar is er een nieuwe editie van de Wolkenatlas verschenen.

De eerste editie van het boek verscheen in 1896, met 28 ingekleurde platen. De nieuwe editie verschijnt op internet, met 600 plaatjes en video's om de ruim 100 verschillende wolkentypes te illustreren. Het verschijnt niet in boekvorm.

De atlas is te gebruiken als een plantengids. Wolken zijn ingedeeld in geslachten, soorten en variëteiten. De Engelse apotheker Luke Howard presenteerde in 1802 de eerste indeling voor wolken. Op basis van hun vorm onderscheidde hij drie hoofdsoorten en vier ondersoorten, waaronder de cirrocumulus (schapenwolk) en cumulus (stapelwolk).

Tegenwoordig gebruiken weerkundigen 10 hoofdsoorten, afhankelijk van hoe en op welke hoogte de wolk is ontstaan. Door Latijnse woorden toe te voegen kunnen meteorologen verder onderscheid maken: praecipitatio voor regen, undulatus voor golvend.


Fallstreakhole, ook wel valstreepgat of pilotengat

Specifiekere benoemingen
Met de nieuwe termen kunnen wolken nog specifieker benoemd worden. Als de wolken zijn ontstaan door mensen (zoals condenssporen), spreekt men van homogenitus. Kwam het door een waterval of natuurbrand, dan spreekt men nu van cararactagenitus en flammagenitus.

Ook zijn er nieuwe woorden om vormen van wolken aan te duiden. Cavum (Latijn voor gat) beschrijft het gat in een wolkendek dat door een vliegtuig kan ontstaan, ook bekend als een valstreepgat of pilotengat. De nieuwe volutus (rolwolk) wordt zo genoemd omdat hij voor een donderwolk uitrolt.


Witte condenssporen, ook wel contrails, ontstaan uit de uitlaatgassen van vliegtuigen

International Cloud Atlas

Bron: KNMI en NOS