W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 1. Nieuws

Broodkruimelpad

Home 1. Nieuws Wadlopen Nieuws Helden Ongewone Wadlooptochten Vier wadlopers van Horsbornzand naar Rottumerplaat - 24 sept. 2017

Wadlopen Nieuws 2022 - 2024

Vier wadlopers van Horsbornzand naar Rottumerplaat - 24 sept. 2017


Track van de wadlooptocht Horsbornzand - Rottumerplaat
en van de boottocht Rottumerplaat - Eemshaven op 24 sept. 2017

Track Heiko Oterdoom

vrijdag 29 september 2017

EEMSHAVEN - Vier wadlopers hebben op zondag 24 sept. 2017 jl. een geslaagde wadlooptocht gemaakt van het Horsbornzand (een hoogliggende zandplaat tussen Rottumeroog en Borkum) naar Rottumerplaat, een tocht van ca. 20 km. Waarschijnlijk is het de eerste keer dat deze wadlooptocht is gemaakt.


Verslag tocht Horsbornzand - Rottumerplaat - 24 september 2017

Heiko Oterdoom

Na het succes van de tocht Horsbornzand - Rottumeroog van 12 juli 2014 maakten de lopers Kees en Meng Wevers, Menno de Leeuw en Heiko Oterdoom meteen plannen voor de tocht Horsbornzand naar Rottumerplaat. Ooit zouden de condities samenvallen om deze tocht uit te voeren, te weten: geen verstoring van vogels (en dus geen vogelwachters) plus uiteraard goed weer met lage waterstanden. Zondag 24 september 2017 vielen deze randvoorwaarden samen. Kees Wevers, Menno de Leeuw, Leendert en Heiko Oterdoom scheepten zich in de Eemshaven in en werden eerst in het pikkedonker bij de gele ton OWE-NBW1 er uit gezet. Snel hadden we in snelstromend, naveldiep water door dat dit niet goed zou komen, de schipper teruggeroepen (uit voorzorg in de buurt) en verder naar het noorden gevaren waar hij ons bij het Horsbornzand nu voorspoedig aan wal zette. Achteraf laat een check zien dat we aan de oostkant van een grote zijgeul stonden en met geen mogelijkheid snel en veilig de wal hadden kunnen bereiken. Het afhaalpunt had ik in detail met de schipper afgesproken, incl. coördinaten, maar niet precies het afzetpunt. Je raakt nooit uitgeleerd.

Het lopen ging voorspoedig, weinig water, maximaal kniediep tot aan de Zuid Oost Lauwers (ZOL) waar we er bij ton ZOL 50 doorgingen. Dit betekende dat wij de route Lammert Kwant bij ZOL 36 zouden gaan nemen, dus twee keer door de geul ZOL. Gerustgesteld werden we nog zaterdagavond door een app van Tim Abelen dat het er bij ZOL 34 prima uitzag: "Je bent er met droge navel over". Precies rond de kentering, 8:22 uur, gaan wij er door, Menno pal bij ZOL 36 en Kees, Leendert en ik ten zuiden van ZOL 36 om een beeld te krijgen van de diepte van de geul. Pal bij ZOL 36 is het op dit ogenblik het ondiepst net over de knie en ten zuiden daarvan is het dijbeendiep.

Bij ZOL 34 slaan we rechts af, pal westwaarts naar het Boschwad, het zwaarste stuk van de tocht door enkeldiep en dieper slik, ja de knieën waren zwart. Beter was het geweest iets verder door te lopen langs de ZOL (tot ZOL 32) en dan af te slaan. Maar na dit slik was het met twee vingers in de neus lopen via het droge Boschwad waar we de vloed snel op zagen komen om 10:04 uur en dan nog een laagte die aan het volstromen was vlak voor de Boschplaat. (Voor het Boschwad zagen we nog een los geslagen gele ton B1, dat verklaart de knik in de track).
De meest zuidelijke duintjes worden voor elven aangetikt. We genieten van het uitzicht met kleine binnenmeertjes rondom begroeid met rode zeekraal en om ongeveer 12 uur vertrekken we vanaf ton B 2 in het Boschgat. Binnendoor, via ZOL en Ra, varen we terug naar de Eemshaven. Een prachtige dag, alleen brak de zon laat door, even in de buurt van ZOL50, maar schijnend aan een strakke blauwe lucht pas op de Boschplaat.


Van links naar rechts: Leendert Oterdoom, Kees Wevers (dijbeendiep in de
Zuid Oost Lauwers ten zuiden van ZOL36) en Menno de Leeuw komt aanhollen van ZOL 36.

De oeverwal van de ZOL is keihard. Het spiegelgladde water laat zien dat we rond de kentering
door de geul liepen, het water stroomt zachtjes naar het zuiden (links). Tot de Boschplaat
liepen wij onder sombere, grijze, laaghangende bewolking met een beperkt zicht van minder
dan een kilometer.
Foto Heiko Oterdoom