W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Ongewone tochten Wadlopen naar de vuurtorens op het Südeversand - vanaf 1989

Ongewone Wadlooptochten

Wadlopen naar de vuurtorens op het Südeversand - vanaf 1989


Fig. 1. Untereversand-Leuchtturm op het wad tussen Bremerhaven en Cuxhaven
Foto's Menno de Leeuw en Heiko Oterdoom

maandag 1 december 2014, update 1 december 2016

MISSELWARDEN - Op het Südeversand tussen Bremerhaven en Cuxhaven zijn tussen 1885 en 1905 vier vuurtorens gebouwd.

De vuurtorens werden in opdracht van de Hanzestad Bremen gebouwd om het vaarwater van de Außenweser met lichten te markeren. Toenmaals was de vaargeul de Wurster Arm, fig. 2 en 3. In 1922 was de Wurster Arm verzand, sindsdien vaart de scheepvaart naar Bremerhaven en Bremen door het westelijker gelegen Fedderwarder Fahrwasser. De vuurtorens hebben sindsdien geen functie meer voor de scheepvaart.

Anno 2014 staan er nog 3 vuurtorens op het wad. De 4e vuurtoren is in 2003 afgebroken en weer opgebouwd aan de ingang van de haven van Dorum Neufeld, zie fig. 9 en 10.


Fig. 2. Situering van de 4 vuurtorens op het Südeversand


Fig 3. Situering van de 4 vuurtorens op het Südeversand

Wadlopen naar de vuurtorens
De drie vuurtorens die nog op het wad staan, zijn lopend te bereiken vanaf Misselwarden op het vasteland tussen Bremerhaven en Cuxhaven. Menno de Leeuw en Heiko Oterdoom liepen op zaterdag 29 november 2014 jl. naar twee van de vuurtorens, nl. naar Meyers Legde Neuer Turm (fig. 4) en Untereversand Turm (fig. 1 en 5). De tocht was 20 km lang en de wadlopers waren ongeveer 5 uur onderweg.

Eerder liepen André Staal en drie collega's op 21 juli 1989 naar Meyers Legde Alter Turm (fig. 6 en 7).
En André Staal liep solo op 11 augustus 2006 naar Meyers Legde Neuer Turm en Untereversand Turm, dezelfde tocht die de Leeuw en Oterdoom nu ook hebben gemaakt.

Toen de vuurtorens nog in bedrijf waren, werkten op iedere toren twee vuurtorenwachters.
Ze liepen wel eens van de ene naar de andere toren. Bij een bezoek aan een andere toren is ooit een vuurtorenwachter verdronken. Op een van de torens zaten een tijdlang twee wachters die ruzie hadden, ze zeiden geen woord tegen elkaar.

27 december 2014, opnieuw Südeversand
Op zaterdag 27 december 2014 werd er opnieuw een wadlooptocht op het Südeversand gemaakt, deze keer naar Meyers Legde Alter Turm en Meyers Legde Neuer Turm. Menno de Leeuw, Heiko Oterdoom, Ralf Hensel en Charly Senecal waren van de partij. Beide torens werden beklommen.

Meyers Legde Alter Turm (fig. 6 en 7) bestaat geheel uit ijzer. De onderste sporten van de ladder waren enigszins doorgeroest maar hielden het gewicht van de wadlopers. Vanaf het platform boven was goed te zien hoe de groep om een groot oesterveld heen kon lopen, waar tijdens de tocht van 29 november de surfschoenen kapot waren gegaan door de scherpe oesters.
In een min of meer rechte lijn liep de groep vervolgens naar de Neuer Turm, ongeveer 800 meter lopen. Ook de Neuer Turm werd beklommen. Vandaar werd teruggekeerd naar de wal.

Een klein jaar later, op 4 oktober 2015 werden de drie vuurtorens tijdens één wadlooptocht belopen.
Verslag zie onder.

Lammert Kwant


Fig. 4. Heiko Oterdoom voor Meyers Legde Neuer Turm, 29 nov. 2014
Positie 53 43.800 N - 08 24.450 E.
Gebouwd in 1905. De 800 m zuidelijker gelegen Meyers Legde Alter Turm voldeed na veranderingen in het vaarwater niet meer.
Van 1906 tot 1918 diende deze nieuwe toren als vuurtoren, daarna werd het licht na nieuwe veranderingen in het vaarwater, teruggeplaatst op de Alter Turm.
Meer info


Fig. 5. Menno de Leeuw voor de Untereversand-Leuchtturm, 29 nov. 2014
(Kormoranturm = aalscholver-toren).

Positie 53 44.370 N - 08 21.400 E.
Gebouwd 1887, in bedrijf van 1887 - 1923.
In 1982 werd de toren voorzien van plateau's waarop aalscholvers kunnen broeden.
Meer info


Fig. 6. Meyers Legde Alter Turm
Positie 53 43.375 N - 08 24.500 E.
Het licht op de toren brandde voor het eerst op 15 aug. 1887. Op 15 oktober 1906 werd het licht voorgoed gedoofd. De toren bleef staan als 'Tagmarke'.
Bij mist kwam er een geluidssignaal van de toren (misthoorn),
In 1986 werd de toren voorzien van plateau's waarop aalscholvers kunnen broeden.
Meer info


Fig. 7. Menno de Leeuw onderweg naar Meyers Legde Alter Turm, 27 dec. 2014
Op de achtergrond een containerschip in de vaargeul op weg van Bremerhaven naar zee.
(van links naar rechts)

Foto Heiko Oterdoom


Zondag 4 oktober 2015, drie vuurtorens tijdens één wadlooptocht belopen

Verslag van Heiko Oterdoom, voor de route zie fig. 8.

Op zondag 4 okt. 2015 liepen Menno de Leeuw en ik over het Wurster Watt naar de drie voormalige vuurtorens op het Südeversand. Eerder reeds hadden we deze al tientallen jaren ontmantelde vuurtorens twee bij twee belopen. Op 29 november 2014 bezochten Menno en ik Meyers Legde Neuer Turm (MLNT) en de Untereversand Turm en op 27 december 2014 beliepen we Meyers Legde Alter Turm (MLAT) en MLNT. Maar voor zover we wisten waren de drie torens nog niet in één tocht belopen.

In dit idee worden we ondersteund door een boer die zijn grond pal langs de dijk aan het ploegen was en Menno en mij vertelde dat hij in zijn jeugd wel eens naar de twee dichtstbijzijnde torens gelopen was maar niet naar de Untereversand Turm. Hij sprak ons aan op ons parkeren aan de rand van zijn net ingezaaide klaverland, maar al snel vond hij ons wadloopinitiatief prima. Hoewel er hier aan de dijk weinig toeristen komen, wordt de ingang naar zijn land vaak geblokkeerd vanwege gebrek aan parkeerplaatsen langs de dijkweg.

Een tocht van zo’n 23 km en met een getijverschil van zo’n 3.2 meter moet je dus oppassen niet door de vloed te worden verrast. De verwachting was een kleine verhoging van maximaal 10 cm, te verwaarlozen dus.
Bij de dijk vertrekken we bijna 3,5 uur voor LW Dwarsgat en staan om 8:34 aan het einde van de strekdam. Al snel wordt het navel- tot middeldiep in het kustdal, maar het is doorwaadbaar. Het mooi beprikte Weser-Elbe Wattfahrwasser is minder diep met water tot net over de knie. Meyers Legde Alter Turm is al goed te zien met een zicht van ca. 4 km. Een diepe geul, mogelijk een uitloper van het Bakenloch, belemmert het lopen in rechte lijn van het WEWfW naar MLAT en met een kleine omweg bereiken we de toren op pootjes om 10:19. Dan moeten we door een slikkig oesterveld om de diepe geul tussen de oude en nieuwe toren te omzeilen. Na het doorwaden van diverse geulen en zijgeulen staan we om 10:44 bij de massieve Meyers Legde Neuer Turm. Vandaar direct door naar de Untereversand Toren, weer met een kleine omweg vanwege een nog te diepe geul.

De terugweg wordt gestart om 11:33 en nu kunnen we behoorlijk afsteken, wel lopen we op korte afstand langs de MLNT waarmee we een enorm oesterveld zo veel mogelijk vermijden, het veld strekt kilometers meters naar het oosten uit en is honderden meters breed. Bij het Weser-Elbe Wattfahrwasser komt de vloed net op om 13:11, we gaan er enkeldiep door heen. Genietend van een prachtig, onberoerd en leeg landschap stappen we om 13:59 aan wal in de smalle kwelder voor de dijk.

Wind: WZW Bft 2 aanwakkerend naar 3.5
Luchtdruk: ca. 1015 mbar
Zicht: van 3 km bij het begin tot 5 km ’s middags
Zonnig, af en toe wat sluierbewolking


Fig. 8. De tocht van Menno de Leeuw en Heiko Oterdoom op 4 okt. 2015


De Obereversand-leuchtturm is in 2003 verplaatst naar de havenmonding van Dorum Neufeld


Fig. 9. Obereversand-leuchtturm in de havenmonding van Dorum Neufeld
Foto Heiko Oterdoom


Fig. 10. Foto www.obereversand.de
Meer info