W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Historische Tochten Vogeltellers / wadlopers door mrb. Gebr. Luden van Engelsmanplaat gehaald - 13 november 1977

Historische Zaken en Wadlooptochten

Vogeltellers / wadlopers door mrb. Gebr. Luden van Engelsmanplaat gehaald - 13 november 1977


De vogeltellers bij de kaap van Engelsmanplaat op weg naar de reddingboot Gebr. Luden. Links van de beide vogeltellers de staander met een losgespoelde schoor, zie tekst.
Foto Hilko de Boer

vrijdag 12 november 2021

Hilko de Boer

WadgidsenWeb 2.1., Calendarium Engelsmanplaat.
Info André Staal

KOUDUM - De novemberstorm van 12 november 1977 met windkracht 10+ heeft er ongetwijfeld aan bijgedragen dat de Kaap (annex reddingshuisje 1968-2006, red.) verzakt is en begin 1978 geschoord moest worden om verzakking tegen te gaan.

Wij (dat zijn Harry Smit, Andre Olshoorn en ikzelf, Hilko de Boer) zaten die nacht van 12 op 13 november in het reddingshuisje op de Kaap om vogeltellingen te doen ten behoeve van het onderzoek waarvan verslag is gedaan in het boekje 'Flora en Fauna van de Engelsmanplaat'. Het werd een enerverende nacht, waarin de kaap ons een veilige plek bood, en waarvan ik destijds, ondanks de zorgen en het lawaai, erg heb genoten.

Op de foto's is te zien is hoe de omstandigheden op de Kaap waren, de ochtend na de storm. Er is te zien hoe een ondersteunende schoor van de staanders door de golven werd losgespoeld, het water en de golven op de plaat, kijkend in de richting van Schiermonnikoog en hoe we in de loop van de volgende dag het reddingshuisje konden verlaten en opgehaald konden worden door de reddingsboot Gebr. Luden.

We zijn op 12-11-1977, in de loop van de middag, naar de plaat gelopen. In principe gaven we dit door aan Staatsbosbeheer, dhr. Mast in Wierum. Of dat die keer ook is gebeurd weet ik eigenlijk niet meer. Het was een prachtige namiddag met een mooie ondergaande zon, voor ons op dat moment niet een aankondiging van het slechte weer.


De Engelsmanplaat staat onder water. Foto vanaf de kaap genomen. Op de achtergrond (rechts) is Schiermonnikoog te zien.
Foto Hilko de Boer


Foto vanaf de Kaap. De schoor van de noordoostelijke staander van de kaap is losgespoeld en onder water.
Foto Hilko de Boer

Gemeten waterstanden te Lauwersoog 12-14 november 1977.
Gemiddeld hoogwater Lauwersoog 1977 +95 cm NAP, gemiddeld laagwater Lauwersoog 1977 - 128 cm NAP

Bron Rijkswaterstaat

Meer info:

Kaap en reddingshuisje van Engelsmanplaat 1968 - 2006