[email protected] 2.1

U bent in menu 1. Nieuws

Broodkruimelpad

Home 1. Nieuws Wadlopen Nieuws Corona-kwestie: Toeristische wadlooptochten weer mogelijk vanaf 13 mei 2020 jl.

Wadlopen Nieuws 2020

Corona-kwestie: Toeristische wadlooptochten weer mogelijk vanaf 13 mei 2020 jl.


Wadlopers naar Ameland in de pré-coronatijd, 22 juni 2019.
Foto Carlos Beira donderdag 2 april 2020, update woensdag 25 juni 2020

Update 25 juni 2020:
Sinds 15 juni mag er weer gebruik worden gemaakt van de gemeentelijke wasplek en de toiletten op Schiermonnikoog. De wasplek is van een nieuwe omheining voorzien. Het ziet er pico bello uit.

Sinds 13 mei 2020 jl. zijn toeristische wadlooptochten weer mogelijk en toegestaan door de autoriteiten.

"Wadlopen wordt gezien als sport, onder begeleiding van een professional. Om deze reden kan het Wadlopen plaatsvinden. Belangrijk detail is dat het wadlopen niet in de gemeente Schiermonnikoog start, maar eindigt. Dit is om die reden afgestemd met gemeente Noord-Oost Friesland en de overige Waddeneilanden. De volgende voorwaarden zijn van toepassing:

  1. De 1.5 meter onderlinge afstand en overige geldende regels moeten aangehouden worden.
  2. Met moet verplicht een mondkapje meenemen, aangezien vast staat dat ze op de eilanden met het OV moeten (eventueel bus, sowieso boot).
  3. Eenmaal aangekomen op het eiland is er geen sprake meer van sporten. Vanaf dat moment mag er dus geen sprake zijn van groepsvorming. De groep moet dan ook direct uit elkaar gaan."
Bron: Noodverordening gemeente Schiermonnikoog en wadlopen

"Wadlopen is buiten sporten of bewegen. Op grond van de noodverordening is dat toegestaan. Voorwaarde is wel dat de deelnemers te allen tijde ten minste 1,5 meter afstand houden van de dichtstbijzijnde persoon. Of bij wadlopen altijd aan de afstandseis kan worden voldaan kunnen wij niet beoordelen. Dat moet door de organisator en de deelnemers beoordeeld worden. De afstandseis geldt niet voor personen die tot een gezamenlijke huishouding behoren."

Bron: Veiligheidsregio Groningen

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan was het aanvankelijk de bedoeling tot 1 juni 2020 geen toeristische wadlooptochten te mogen organiseren. Wadloopgidsen individueel of in kleine groepen konden wel wadlooptochten maken.

Zie ook:

Gemelde Covid-19 patiënten in de gemeentes rondom de Waddenzee vanaf 7 mei 2020, update iedere dinsdag