[email protected] 2.1

U bent in menu 4. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home 4. Nieuwsarchief Waddenzee 2000-2006

Nieuwsarchief Waddenzee 2000 - 2006

NIEUWE EXOOT: HONGERIGE ROOFKWAL IN WADDENZEE

zaterdag 16 december 2006

AMSTERDAM - Een vleesetend ribkwalletje van ‘Amerikaanse origine’ bedreigt de Nederlandse kustwateren. Sinds de zomer komt de Mnemiopsis leidyi (Amerikaanse Ribkwal) op grote schaal voor in de Waddenzee en het Grevelingenmeer. In de Zwarte Zee leidde de komst van deze exoot ooit tot ecologische kaalslag en de ineenstorting van de ansjovisvisserij.

Lees meer...

WARMSTE ZEEWATER SINDS 1860 - Klimaatverandering of toeval?

woensdag 13 december 2006

DEN HAAG - Juli 2006 was de warmste kalendermaand in minstens drie eeuwen. De thermometer in De Bilt gaf een gemiddelde temperatuur aan van 22,3 °C. Ook de zeewatertemperatuur langs de Nederlandse kust was in deze maand extreem hoog.
De gemiddelde zeewatertemperatuur te Den Helder bedroeg in juli 20,6 °C. De julimaanden met de hoogste gemiddelde zeewatertemperatuur waren tot dusver 1976 en 1994 (19,9 °C).

Lees meer...

'INVLOED EMSSPERRWERK OP WATERSTANDEN IN EEMS EN DOLLARD MOET OPNIEUW WORDEN ONDERZOCHT'

vrijdag 24 november 2006

DELFZIJL - De invloed van het Duitse Ems-sperrwerk op de waterstanden in Eems en Dollard moet opnieuw worden onderzocht. Dat zegt dijkgraaf Alfred van Hall van het waterschap Hunze en Aa's. Tijdens de storm van 31 okt. - 1 nov. jl. rekende het waterschap (en Rijkswaterstaat) op grond van wind- en getijgegevens op een hoogwaterstand in Delfzijl van 4.00 m +NAP, maar dat werd 4,83 meter. De hoogste waterstand ooit gemeten. Ook in Nieuwe Statenzijl werd een record hoge waterstand gemeten. Tijdens de storm werd het Sperrwerk door de Duitsers gesloten.

Lees meer...

BOREAS WEER IN HET WATER

woensdag 15 november 2006

NOORDPOLDERZIJL - De tjalk Boreas uit Harlingen is op dinsdag 14 nov. jl. weer te water gelaten. Twee kranen van DOK uit Oostrum Fr. klaarden de klus.

Lees meer...

OPRUIMEN ROMMEL UIT ZEE KOST HANDENVOL GELD

vrijdag 3 november 2006

HALLUM - De noordwester storm heeft deze week een enorme hoeveelheid rommel op de zeedijk gedeponeerd. Wetterskip Fryslân denkt drie weken nodig te hebben om afval op te ruimen. Per dag wordt 750 kubieke meter weggehaald. Het materiaal wordt later naar een recyclingfabriek in Harlingen gebracht. Het verwerken kost zo'n 45 euro per ton.

Lees meer...

STORM LEIDT TOT ZEER HOOG WATER EN RAVAGE IN WADDENZEE

donderdag 2 november 2006

NOORDPOLDERZIJL - De NW-storm van 1 november jl. joeg het water in de Waddenzee op tot ongekende hoogtes. En liet een spoor van vernieling na. Op deze pagina enkele impressies van de schade ....

Lees meer...

ZEEHONDENPOPULATIE WADDENZEE BIJNA TERUG OP NIVEAU 2002

donderdag 26 oktober 2006

WAGENINGEN - De zeehondenpopulatie in de Waddenzee is na de virusepidemie van 2002, waarin bijna 50 % van de dieren om het leven kwam, weer bijna op het oude niveau van vlak voor die epidemie. Dit jaar is het aantal exemplaren van de gewone zeehond met 18 % toegenomen. Ook de grijze zeehond doet het goed: de populatie is met 19 % gegroeid. Dit blijkt uit vliegtuigtellingen van het zeeonderzoeksinstituut Wageningen IMARES, dat wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van LNV; ook in Duitsland en Denemarken vindt vergelijkbaar onderzoek plaats.

Lees meer...

VEEL ONWEERSSCHADE OP WADDENEILANDEN

dinsdag 29 augustus 2006

MIDSLAND - Blikseminslagen hebben op Terschelling en Schiermonnikoog voor heel wat schade gezorgd. Vooral televisies en computers gingen stuk. Het postagentschap op Schiermonnikoog was gisteren gesloten omdat het communicatienetwerk beschadigd was. Vandaag zou het weer open gaan.

Lees meer...

VANAF 2007 WADWACHTERS IN WADDENZEE?

vrijdag 25 augustus 2006

HARLINGEN - Het Wad krijgt bewakers. De Engelsmanplaat, de zandplaat ten zuidwesten van Schiermonnikoog, krijgt het komende zomerseizoen mogelijk wadwachters. Die waken dan niet alleen over het welzijn van de dieren. De twee bewakers zullen tijdens laag water ook bezoekers ontvangen en voorlichting geven over de flora en fauna. Bij hoog water is er niemand welkom.

Lees meer...

GROEN LICHT OP VEERDAM NES/AMELAND

donderdag 6 juli 2006

NES (AMELAND) - De pier bij Nes op Ameland krijgt bij wijze van proef lantaarnpalen die groen licht verspreiden. Vogels blijken van groen schijnsel minder last te hebben. De eerste groene lamp werd gisteren door Rindert Dankert van de Raad voor de Wadden - bij felle zon - gedemonstreerd aan minister Sybilla Dekker.

Lees meer...