[email protected] 2.1

U bent in menu 4. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home 4. Nieuwsarchief Waddenzee 2000-2006 KNRM WIL MEER REDDINGSCAPACITEIT OP WADDENZEE

Nieuwsarchief Waddenzee 2000 - 2006

KNRM WIL MEER REDDINGSCAPACITEIT OP WADDENZEE


Reddingboot Koning Willem 1 van Schiermonnikoog

dinsdag 13 juli 2004

LAUWERSOOG - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) wil de komende jaren de capaciteit op de Waddenzee verdubbelen. De huidige inzet aan boten en menskracht dekt onvoldoende het risico af dat met name de overvolle veerboten vormen.
De KNRM streeft er op dit moment naar op iedere plek binnen 10 mijl langs de Nederlandse kust binnen een uur 200 mensen te kunnen redden. Binnen 30 mijl zouden binnen twee uur 300 mensen gered moeten kunnen worden.

Binnen een uur 400 mensen willen kunnen redden
Dit aantal is volgens de KNRM te laag voor bepaalde grotere havens en voor de Waddenzee. Daar wordt volgens de redders namelijk geen rekening gehouden met het grote aantal passagiers van veerboten dat jaarlijks over het wad wordt vervoerd. Aan boot van een veerboot bevinden zich soms meer dan 1000 mensen. Daarom wil de KNRM op het wad toe naar een situatie waarin het mogelijk wordt binnen een uur 400 personen te redden. Een verdubbeling ten opzichte van nu, wat een forse investering zal vragen.

Partyboten
Een toenemend risico vormen volgens de KNRM de partyboten. Via internet worden jongeren soms opgeroepen om dezelfde avond nog aan boord te stappen en feest te vieren. Met name op het IJsselmeer komt dit voor. Maar ook op het wad en het Lauwersmeer varen bij voorbeeld de partyboten Silverwind en Vlinderbalg. Het zijn volgens directeur S.E. Wiebenga evenementen waarvan maar weinigen op de hoogte zijn, maar waar wel heel veel mensen een potentieel risico lopen.

Bron: Leeuwarder Courant