W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Nieuwsarchief Wadlopen 2019 - 2021

OP ZOEK NAAR HET VERDWENEN EILAND BOSCH


zaterdag 27 mei 2006

SCHIERMONNIKOOG - De schipper had nog zo gewaarschuwd dat iedereen zo snel mogelijk aan boord moest komen. Tevergeefs. De Boschwad kwam gistermiddag muurvast te zitten bij het strand op de uiterste oostpunt van Schiermonnikoog. Een divers gezelschap van wetenschappers, kunstenaars, museumdirecteuren, duikers en een wadgids moest door het schip opgepikt worden.

Herontdekt eiland
Het eeuwen geleden door de zee opgeslokte en twee weken geleden herontdekte eiland Bosch was het doel van de excursie. De trip moest de banden tussen de verschillende onderzoekers aanhalen en voor nieuwe inspiratie zorgen in de verdere zoektocht naar de waarheid over het verdwenen eiland. Dat lukte beter dan verwacht.

Nadat het schip grommend en puffend zijn pogingen om vrij te komen had opgegeven, sprong vrijwel het hele gezelschap als een waar reddingsteam in het koude water om met een kabel het schip los te trekken. Met de onderlinge contacten zit het dus wel goed. De Boschwad gaf evenwel geen krimp. De vloed moest redding brengen. Pas rond half acht gisteravond kon het schip koers zetten naar Lauwersoog.

Bron: Dagblad van het Noorden


zaterdag 27 mei 2006

ALS MYTHE DOET HET EILAND BOSCH HET BETER -
De eerste wetenschappelijke expeditie naar het Groningse Atlantis komt met lege handen thuis

LAUWERSOOG = Ooit moet tussen Rottum en Schiermonnikoog nog een waddeneiland hebben gelegen: Bosch. Geologen en duikers pogen bewijzen te vinden, maar vooralsnog tevergeefs.

Even ten oosten van paal 14 op Schiermonnikoog wappert een groene vlag. Hier, tussen de schrale graspollen en broedende scholeksters, zou volgens historici het midden van het verdwenen eiland Bosch hebben gelegen.
Dat had de grondradar van geoloog Koos de Vries kunnen bewijzen, maar helaas. Het zit de eerste wetenschappelijke expeditie naar het Groningse Atlantis vrijdag niet mee. Nadat hij als een sledehond zijn apparaat een uurtje heeft getrokken, geeft De Vries zijn poging op. Draadbreuk. Anderhalf uur later komt ook de duikploeg terug. Die heeft evenmin een spoor van het verdronken bosch aangetroffen.
Jammer, maar niet heel erg, glimlacht de bodemonderzoeker. 'De kans iets te vinden was klein.' Misschien is het beter zo. Als mythe doet Bosch het een stuk beter dan in werkelijkheid.

Groninger eiland
De zoektocht is georganiseerd door Museumhuis Groningen, dat het verdwenen waddeneiland op de kaart wil zetten. Eerder deze maand werd een tentoonstellling geopend en kreeg men de burgemeester van Schiermonnikoog zo gek de Friese vlag even te vervangen door de groene van Bosch.
De huidige zoektocht oriënteert zich op Fries gebied, maar historisch gezien ligt dat volgens de Groningers anders. Het eiland lag tussen Rottum en het oude Schiermonnikoog, voordat dit eiland vele kilometers oostwaarts groeide, niet ver van de ooit bewoonde zandplaten Heffezand en Korenzand. Die zijn ook verdwenen. Tot 1530 was Bosch bezit van het klooster van Aduard.
Zelfs het tij zit de onderzoekers niet mee. Het gehuurde schip Boschwad kan na een eerste onderzoekspoging al niet meer loskomen. Zelfs met behulp van alle onderzoekers lukt het niet. Wachten op hoogwater, kortom.
Conservator Egge Knol van het Groninger Museum verwacht geen bijzondere vondsten meer van Bosch. Voor de kust van Ost-Friesland (Duitsland) worden wel geregeld leuke dingen gevonden, zegt hij. Ook van het verdwenen dorpje Sier op Ameland en in de omgeving van Harlingen zijn interessante vondsten gedaan. Maar daar heb je de volle dynamiek van de Waddenzee niet. Geoloog Albert Oost: 'De kans dat je hier iets terugvindt, is klein'.

Bron: Volkskrant