W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Ongewone tochten Zwarte Haan Fr. - Kamperzand gelopen - 19 maart 2011

Ongewone Wadlooptochten

Zwarte Haan Fr. - Kamperzand gelopen - 19 maart 2011

woensdag 23 maart 2011, update 30 juni 2012

ZWARTE HAAN - Vier wadlopers (Johanne Leeman, Heiko Oterdoom, Leendert Oterdoom en Menno de Leeuw) zijn er zaterdag 19 maart 2011 jl. in geslaagd van de vaste wal bij Zwarte Haan naar het Kamperzand (Zeehondenbanken) te lopen, een zandplaat tussen Ameland en Terschelling. Het is de eerste keer dat deze tocht is gemaakt. Drie weken eerder is de eerste tocht van het Kamperzand naar de vaste wal gelopen.

Het eilandje heeft geen officiële naam. Op oude zeekaarten wordt het Kamperzand genoemd. Op Ameland is de naam Zeehondenbanken bedacht. 's Zomers varen dagelijks diverse schepen vanaf Ameland naar het Kamperzand, de toeristen aan boord kunnen vanaf het schip op hun gemak van dichtbij de zeehonden bekijken.


Kort verslag van de tocht door Menno de Leeuw

"Het was een pittige wandeling zowel qua slik, water als navigatie. Heiko Oterdoom, Leendert Oterdoom, Johanne Leeman en ik vertrokken om 12:00 van Zwarte Haan. Hoewel het een mooi tij was (springtij in combinatie met perigeum en een kleine verlaging van 5 centimeter op Harlingen) stond er veel water in het kustdal. Geulen die in het Vingegat afwaterden werden borstdiep genomen. Keurig volgens schema kwamen we bij het Vingegat aan. Ook op de oesterbanken ten noorden van het Vingegat was nog het nodige water en ook het bij oesters bijbehorende slik. De diepste geul die halverwege de tocht ligt kon met gemak genomen worden omdat we veel westelijker dan de terugloop van 12 februari deze geul passeerden.

Daarna was het nog een heel stuk lopen naar het Kamperzand en de oversteek zou mogelijk niet gelukt zijn als Heiko, Leendert en Johanne niet grondig van te voren verkend hadden. De gegevens verkregen uit hun verkenningen samen met de terreinkennis van de terugloop van 12/2 maakten het mogelijk dat we goed door konden lopen. Voor de betonde geul pal zuidelijk van het Kamperzand liggen nog geulsystemen die niet op de kaart zijn ingetekend maar die toen wij ze zaterdag passeerden zeer snel volstroomden en ook in het gebied er na was de vloedstroom duidelijk zichtbaar en voelbaar.

De Compaen van firma Veltman lag stand-by waardoor we niet over onze veiligheid hoefden te vrezen. Vlak voor het Kamperzand hadden we radiocontact met ze en ook visueel contact. Om iets over zessen stond ik op Kamperzand, een tocht van iets meer dan 6 uur. We hebben nog een klein rondje over de plaat gelopen waarbij Leendert en ik grote wulken vonden. In de zuidoostelijke hoek van de plaat zagen we een groep van ongeveer 30 zeehonden liggen. Er is een hele kleine duinvorming met duintjes van 10 tot 20 centimeter hoog. Om 18:46 zaten we alle vier veilig aan boord van de Compaen met een kopje thee in de hand."


Update 30 juni 2012
Op donderdag 28 juni 2012 is de tocht voor de 2e keer gelopen, nl. door Kees Rodenburg en Ben Verbree. Een tij later liepen ze terug naar de vaste wal.


Tochten van Rodenburg en Verbree naar het Kamperzand