Ongewone Wadlooptochten

Een wandeling naar de zandplaat Blauort op en neer - 18 juli 2010


Blauort in de Waddenzee van Sleeswijk-Holstein.
In rood de wadlooproute naar het eiland.

vrijdag 6 oktober 2017

EZINGE - Op zondag 18 juli 2010 liepen Heiko Oterdoom en Lammert Kwant een wadlooptocht op en neer naar de zandplaat Blauort in de Waddenzee van Sleeswijk-Holstein, een wandeling van 16 km in 4 uur en 10 minuten.


Verslag door Lammert Kwant

Vertrokken werd 3 uur voor laagwater. Een priel vlak voor de landaanwinningswerken (die ter plaatse goed worden bijgehouden) was erg diep, een kilometer noordelijker bleek de priel doorwaadbaar. De priel ondermijnde plaatselijk het einde van de rijsdammen, de palen hingen aan hun draadjes los in het water.

Daarna ging het vlot richting Blauort over vrij goed beloopbaar terrein. Het wantij is smal en werd nergens doorsneden door een (vaar)geul. Door het grote getijverschil liggen de prielen aan weerszijden van het wantij meteen diep ingesneden in het terrein. Ze vallen wel royaal droog.
Onderweg nergens mossels, oesters, kokkels of kokerwormen gezien, wel wadpieren en in het slik de bekende slikdieren.

Blauort zelf bestaat vnl. uit zand, schelpen en grote pollen Engels slijkgras. Het ligt vermoedelijk net boven gemiddeld hoogwater. Geen duintjes aangetroffen. Er groeit behoorlijk veel Klein zeegras iets lager op het wad rondom Blauort. Ten zuiden van Blauort staat een reusachtig ijzeren baken op het wad tbv. de scheepvaart naar Büsum.

De woeste stroom waar we voor moesten omlopen aan het begin van de wadlooptocht was aan het einde van de tocht vrijwel helemaal drooggevallen, we konden er ca. 1.3 km zuidelijker dan op de heenweg gemakkelijk door heen komen en kwamen bij de auto weer op de zeedijk.

Meer info Nederlands
Meer info Duits



Goed onderhouden rijsdammen van landaanwinnings-/kwelderwerken
voor de dijk bij Stinteck (Sleeswijk-Holstein)


Een priel ondermijnt een rijsdam


Heiko Oterdoom en Engels Slijkgras


Pauze op Blauort


Het Blauortsand-baken ten zuiden van Blauort


Het Blauortsand-baken


Op de terugweg is het wad vrijwel drooggevallen


Terug bij de landaanwinnings-/kwelderwerken
Foto's Lammert Kwant