Ongewone Wadlooptochten

Vaste wal - Horsbornzand - Rottumeroog - vaste wal - 7 februari 2020


Wadlopen Emmapolder - Horsbornzand - Zuiderduinen - Rottumeroog - Zuiderduinen - Emmapolder
Track Kees Rodenburg, 7 februari 2020

woensdag 12 februari 2020

Kees Rodenburg

UITHUIZEN - Profiterend van de gunstige omstandigheden (weer en water) ben ik vanaf de Emmapolder via Horsbornzand en Zuiderduinen naar Rottumeroog gelopen en weer terug naar de wal. Deze driehoek bedraagt 32,5 km. Ik vertrok drie uur voor laagwater Lauwersoog met als doel heen en weer naar het Horsbornzand te lopen en onderweg de doorgang naar Zuiderduinen te verkennen. Toen ik daar even na laagwater door was ben ik vol gas richting Rottumeroog gegaan. Ik had 16.00 berekend als uiterste passagetijd. Ik was er 15.59. Uiteindelijk bleek dat ik veel meer tijd had. Toen ik op de terugweg na een uur beuken tegen de ZZO-wind om 17.00 bij wantij Sparregat-Reepriel was kon ik nergens een spoor ontdekken van opkomend water.
Het hoge tempo had wel zijn tol geƫist. Het laatste uur was fysiek onaangenaam met een licht protesterend lichaam, maar toch ook ontspannend door een serene rust bij zonsondergang, het vallen van de avond en de volle maan. Het laatste stukje modder was overigens gewoon alleen maar lijden, net als de verkleedpartij bij de auto.

De tocht was erg mooi. Vertrokken met weinig zicht en volledig bewolkt, overgaand in een stralend blauwe lucht en met een prachtige zonsondergang. Onderweg Velduil, Fraters, Strandleeuwerik, Slechtvalk, Middelste zaagbek en bij Horsbornzand enorme aantallen Eidereenden gezien. Het Horsbornzand was tijdens het voorafgaande hoogwater over grote oppervlakte droog gebleven.