Nieuwsarchief Waddenzee 2000 - 2008

JAPANSE OESTER IN OPMARS IN WADDENZEE

Japanse oester
Japanse oester

woensdag 22 juni 2004

TEXEL - Onderzoeksinstituut Alterra op Texel doet onderzoek naar het voorkomen van de Japanse oester in de Waddenzee. De kans lijkt te bestaan dat dit oosterse dier het ecosysteem ingrijpend kan veranderen. Ook voor de kokkel- en mosselvisserij kan de Japanse oester desastreuze gevolgen hebben, evenals voor schelpdieretende wadvogels. In Nederland lijkt de Japanse oester steeds vaker op te duiken. Dit dier, dat hier niet van oorsprong voorkomt, komt nu voor in de Oosterschelde en in de Waddenzee. Enkele jaren geleden werden de eerste Japanse oesters in de Waddenzee aangetroffen.

'Plaag'
In de Oosterschelde lijkt de Japanse oester een plaag te worden: er is nu 600 hectare oesters geteld. In 1980 was dit nog maar 50 hectare. Hier is het evenwicht tussen algen, mosselen en kokkels wellicht verstoord. De kans is groot dat de nieuwkomer daarin een grote rol speelt. Het beest is naar verhouding groot en kaapt een groot deel van het beschikbare voedsel weg. Daarbij bestaat ook nog eens de vrees dat de oester de larven van de mosselen en kokkels opeet, wat de mosselcultuur en kokkelbestanden kan beïnvloeden. Dit zal dan niet alleen desastreus zijn voor de mossel- en kokkelvissers, maar ook voor bijvoorbeeld de scholeksters en eidereenden die van die schelpdieren leven. Zij zijn namelijk niet in staat de oesters op te eten.

Het is de vraag is of de Japanse oester daadwerkelijk in staat is om het ecosysteem in de Waddenzee ingrijpend te veranderen. Alterra gaat in opdracht van het ministerie van LNV inventariseren op welke plaatsen op de Nederlandse Waddenzee de Japanse oester nu voorkomt. Daarbij wordt de hulp van het publiek ingeroepen.