Nieuwsarchief Waddenzee 2017 - 2020

Opnieuw kokkelsterfte op het wad door warmte - hittegolf juli 2019

met Dwaalfilm 'Wad Dode Kokkels', zie onder.


Dode kokkels op het wad bij Noordpolderzijl Gn. - zomer 2018
Foto Adriana Faber

zaterdag 10 augustus 2019

HARLINGEN - Voor het tweede achtereenvolgende jaar is er sprake van massale kokkelsterfte door het warme weer. Jouke Visser uit Harlingen vist al 35 jaar met de hand op kokkels maar heeft nog nooit zo'n grote sterfte meegemaakt, zegt hij bij Omrop Fryslân.

De ontwikkeling heeft grote gevolgen, niet alleen voor de visserij maar ook voor de natuur. Eidereenden en scholeksters bijvoorbeeld zijn voor hun voedsel grotendeels afhankelijk van kokkels.

De nieuwe kokkelsterfte komt niet onverwacht. Uit een Portugese studie uit 2015 bleek al dat 100 % van de kokkels sterft als ze zes uur lang worden blootgesteld aan een temperatuur van 35 graden of meer. Tijdens de hittegolf zomer 2018 was sprake van 'extreme kokkelsterfte op droogvallende platen in de Nederlandse kustwateren', constateerden onderzoekers van Wageningen Marine Research (WMR).

Goed de winter doorkomen
In de Waddenzee stierf vorig jaar zomer meer dan 60 % van de kokkels ouder dan één jaar. Officiële cijfers voor dit jaar ontbreken vooralsnog, maar het was nog warmer dan vorig jaar. Op grond van zijn eigen waarneming is kokkelvisser Jouke Visser pessimistisch.

Op het oostelijk Wad is zo'n 80 % van de kokkels dood. Op het westelijk Wad 60 tot 70 %, schat hij. Visser denkt dat hij in september nog wel wat kokkels bijeen kan schrapen, maar verwacht dat dit nooit veel zal zijn.

De kokkel leeft in Nederland zowel op de Wadden als in Zeeland. Uit Zeeland zijn nog geen cijfers bekend. In Nederland zijn er 31 vissers met een vergunning om met de hand kokkels te vangen op het Wad.

Bron: NOS

Meer info:

Dwaalfilm 'Wad Dode Kokkels'

Massale kokkelsterfte op het Wad door warmte
incl. video en radio-reportage van Omrop Fryslân

Het kokkelbestand in de Nederlandse kustwateren in 2019
Wageningen University & Research - 2019 - pdf, 28 pagina's

Lees ook:
Extreme kokkelsterfte in de Waddenzee zomer 2018


Dode kokkels op het wad bij Noordpolderzijl Gn. - zomer 2018
Foto Adriana Faber


Dode kokkels op het wad bij Noordpolderzijl Gn. - zomer 2018
Foto Adriana Faber