W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Waddenzee 2017 - 2021 Eind 2022 twee nieuwe Search And Rescue-helikopters (SAR) voor Kustwacht Nederland

Nieuwsarchief Waddenzee 2017 - 2021

Eind 2022 twee nieuwe Search And Rescue-helikopters (SAR) voor Kustwacht Nederland


Een Agusta Westland 189 helikopter

zaterdag 4 december 2021

DEN HELDER - Kustwacht Nederland krijgt in het 4e kwartaal van 2022 de beschikking over twee nieuwe helikopters voor Search And Rescue (SAR). Defensie sloot hiervoor onlangs een contract af met Bristow Nederland. Bristow gaat de toestellen ook onderhouden en levert de bemanningen.
De SAR-helikopters kunnen binnen 20 minuten in de lucht zijn. Zij worden ingezet om mensen en dieren in nood te redden op de Noordzee, Waddenzee, IJsselmeer en Zeeuwse wateren.

De ene helikopter gaat vanaf Den Helder Airport (Vliegveld De Kooij) vliegen, de andere wordt gestationeerd op Vliegveld Midden-Zeeland (Walcheren). De operationele inzet van beide toestellen wordt gedaan vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder.

Het gaat om 2 helikopters van het type Agusta Westland 189. Bristow vliegt en onderhoudt de toestellen voor een periode van 10 jaar. De toestellen bieden plaats aan 19 personen exclusief bemanning. Aan boord zijn standaard 2 vliegers, een lierbedienaar, een reddend zwemmer en een ambulanceverpleegkundige. De helikopters kunnen ook worden ingezet voor medische evacuaties en voor bv. het transport van een mobiel brandweerteam naar een incidentschip.

Bron info: Kustwacht NL 26-11-2021

Meer info:

Kustwacht Nederland

Bristow Group

Agusta Westland 189 - Wikipedia

Search and rescue (SAR) - Wikipedia