Wadlooptocht Ameland - Engelsmanplaat - Wierum 19 december 2019

 

Wadlooptocht Ameland - Engelsmanplaat - Wierum 19 december 2019


Wadlopen van Ameland via Engelsmanplaat naar Wierum op 19 december 2019.
Track Peter Laagland

Door: Peter Laagland

Ben Verbree en ik zijn op donderdag 19 december 2019 van Ameland naar Engelsmanplaat gelopen.

Het lukte ons tussen onze afspraken op kantoor door om alles af te stemmen en te organiseren, waardoor we op 18 december 's avonds laat samen in de watertaxi naar Ameland zaten. De volgende ochtend ging de wekker al vroeg en stapten we om 6:30 het wad op. Het zou nog ruim 2 uur duren voordat de zon op zou komen, maar een halve maan aan een heldere hemel bood voldoende licht om comfortabel door de relatief kalme zee te waden. Net ten noorden van het Visbuurstergaatje konden we voet op droog wad zetten. Dit is normaal de plek waar je je beseft dat de oversteek bijna volbracht is, voor ons was het slechts een opwarmertje. We liepen rustig verder in het ochtendschemer.
Het terrein richting Wierum bood, op een paar vernijnige prielen na, weinig weerstand waardoor de kerktoren van Wierum rechts en de Kalkman links gestaag dichterbij kwamen.
Het Wierumerwad stond droog en het water was net gekenterd. We besloten het oorspronkelijke plan om alleen de Hiezel aan te tikken uit te breiden met een bezoek aan zowel de kaap als het wadwachtershuis 'Kalkman'. Op de terugweg kwam het water ons al ruim voor de betonning in het Wierumerwad tegemoet zetten, maar kon met deze verlaging geen hindernis vormen.
Een prachtige dag waarop we in 6 uur 26 km over het wad liepen.


Peter Laagland (l) en Ben Verbree bij aankomst op Engelsmanplaat 19 december 2019.
Foto Peter Laagland

Bijlage bij W@dgidsenWeb 2.1