Wadlopen Emmapolder - Horsbornzand v.v. 14 februari 2016

 

 
Logboek Emmapolder - Horsbornzand v.v. 14 februari 2016

LW Eemshaven: 9.41 uur, -161 cm
LW Lauwersoog: 08.41 uur, -142 cm
Zon op: 07.59 uur.

Wind: Noordoost 6 bft, later ruimend Oost 6 bft, af en toe vlagen van 7 bft.

Weer: zwaar bewolkt
Af en toe lichte regen of natte sneeuw, wel striemend aanvoelend door de wind.
Temp.water: 4° C, temp.lucht: 3° C, gevoelstemp: - 3° C, later -6° C.

Gidsen: Rieks Bos, Heiko Oterdoom en Melle ten Kate.

Agendatijd: 07.00 uur parkeerplaats Ruithorn Emmapolder.

Bevindingen: gedrieėn vertrokken we vanaf dam 496 de nog volstrekte duisternis in. De hoofdlampjes waren in de eerste fase van deze strijd echt nodig. Al struikelend vonden we onze weg op de spiegelgladde dam, om even later diep in het slik de weg volgend naar het einde van deze 1000 m lange dam.

Het was koud door de straffe oostenwind, maar we waren er goed op voorbereid met onze kleding. De doorgang bij het Uithuizergaatje verliep vlekkeloos. Deze was minder diep dan verwacht op dit vroege tijdstip (90 cm). Inmiddels werd het zicht iets beter. We liepen iets in noordwestelijke richting naar de vaargeul. Bij boei ZOL 50 staken we over om direct daarna af te buigen in noordoostelijk richting. We konden ons enigszins richten op het licht van de vuurtoren van Borkum. Deze was de gehele verdere route naar het hoogste punt van de Horsbornzand goed zichtbaar.

Langzamerhand kwamen in een laagte terecht waar gemiddeld nog 30-50 cm water stond, hetgeen de loopsnelheid iets vertraagde. Ten oosten van ons aanvankelijk de Ra, later overgaand in de Oude Westereems, ten westen de uitloper van het Sparregat. De route wordt doorsneden door ondiepe uitlopers van deze Oude Westereems.

Uiteindelijk kwamen we vrij gemakkelijk aan op de hoge zandbank, het Horsbornzand. Ons eindpunt lag 280 cm boven LAT oftewel 90 cm boven NAP. Na een korte pauze besloten we weer terug te gaan. Het terrein was inmiddels, op de zijgeultjes na, geheel droog gevallen. Het viel ons op dat ook hier zich inmiddels enorme banken met kokerwormen hadden gevormd. De terugtocht verliep bijzonder snel door de sterke rugwind. Terug achter de dijk konden we ons in snerpende kou verkleden achter de auto.

Duur tocht: 4.26 uur. Lengte tocht: 18.6 km. Gem.loopsnelheid: 4.2 km.

Melle ten Kate

Bijlage bij W@dgidsenWeb 2.1