Eerste wadlooptocht Richel - Vlieland 16 juni 1974

 

1. Leeuwarder Courant 17 juni 1974

2. Nieuwsblad van het Noorden 18 juni 1974

3. Waddenbulletin aug. 1974


4. Toespraak Kees Wevers 14 maart 2015

Uit: Toespraak van Kees Wevers
Uitgesproken zaterdag 14 maart 15.00 in Op Hodenpijl, Schipluiden,
herdenkingsbijeenkomst naar aanleiding van het overlijden van Frans Visser
Geboren 26 juni 1943
Overleden 13 februari 2015

"Onze volgende actie was de Richel. Nog maar één keer belopen vanaf Vlieland, in 1962, en niet in omgekeerde richting. Van de verkenningen kan ik me niet zoveel meer herinneren, maar van de uiteindelijke tocht des te meer. We liepen naar de Richel op zaterdag 15 juni 1974, met mooie weersomstandigheden. Volgens plan werd met het avondtij de terugtocht aanvaard, maar het weer bleek inmiddels te verslechteren. Na het Fransche Gaatje, toen nog meer een echte geul dan tegenwoordig, liepen we 50 minuten op de geëigende koers in zuidelijke richting, om bij, wat wij noemden, Mosselbank 2 uit te komen, waar we de koers in westelijke richting moesten verleggen, naar Mosselbank 1. Echter, het weer was inmiddels zo slecht geworden, met opspattend water en wind, met als gevolg slecht zicht door onze natgeworden brillen, dat we besloten het kompas 180 graden te draaien en terug te lopen. Het opmerkelijke was dat we na 50 minuten teruglopen, met slecht zicht en dus volledig op het kompas vertrouwend, bij exact hetzelfde boompje door het Fransche Gaatje gingen. Na een bivak op de plaat liepen we de volgende dag alsnog terug, nu bij goede weersomstandigheden. Een volgende eerste oversteek was gedaan. We kwamen daarna regelmatig op de Richel, lopend en soms ook per kano.

Een keer, tijdens een bivak bij het vertrekpunt op Vlieland, met drie andere alpinisten, na een niet gelukte Richeloversteek, werden we omstreeks twee uur 's nachts door de politie gewekt en bekeurd, omdat wildkamperen op Vlieland niet is toegestaan.

Een andere keer hebben we op de volkomen vlakke Richel, in een tentje met twee ijzeren tentpalen, een naderend nachtelijk onweer meegemaakt. Toen de tijd tussen bliksem en donder nog maar vijf tellen was gingen we rap zo'n twintig meter van de tent met onze slaapzakken buiten liggen. Daar lagen we nog niet, of het begon geweldig te regenen. Maar het onweer kwam niet meer dichterbij. Dat liep dus goed af."


Aankomst op de Richel per kano voor een verkenning, jaren '70 van 20e eeuw.
Naar dia van Kees Wevers


Terugtocht van de Richel, 16 juni 1974, links Frans Visser, rechts Kees Wevers.
Naar dia van Kees Wevers

  Bijlage bij W@dgidsenWeb 2.1