Wadlooptocht Texel - Richel 13 februari 2017

 

Wadlooptocht Texel-Richel, 13 februari 2017

Een kort verslag van onze wadlooptocht Texel - Richel van maandag 13 februari 2017 jl. De eerste oversteek in de winter en de 5e keer dat deze tocht met succes afgelegd is, waarvan nu drie keer door Kees Wevers. Dankzij een hogedrukgebied van ongeveer 1032 hPA bij Vlieland en een sterke oostenwind met Bft 5 en volop zonneschijn besluiten Kees Wevers en ik de tocht te gaan lopen. Een harde voorwaarde voor het slagen van deze tocht is een laag hoogwater bij Oudeschild/Texel voor het laagwater waarin de tocht plaats vindt en dat was met een hoogwaterstand van net boven NAP gewaarborgd. Verder was het tijdstip van hoogwater van Oudeschild sterk verschoven: astronomisch 10:46 bij +55 cm NAP en het werd hoogwater om ca. 9:10 bij ongeveer +8 cm NAP.

Om 10:52 stappen we het wad op, eerst 40 m door enkeldiepe papsneeuw, opgewaaid tegen de dijk. Daarna lopen we droog tot het Vaarwater naar De Cocksdorp. Het meeste (diepste) water kwamen we tegen voor de Breesem, het water kwam tot net boven de kuit. Ook rond de Driesprong stond er nog over lange einden kuitdiep water. Wij hadden idealiter later kunnen vertrekken maar dan zouden we nog later na zonsondergang op Richel aangekomen zijn, de zon ging onder om 17:46 en wij raakten de paal met het bordje Verboden Toegang om 18:31 aan, na cumulatief 7:39 te hebben gelopen, waarvan wij bij waypoints in totaal 56 minuten gepauzeerd hebben voor voedselinname, fotograferen en communiceren.
De KNRM-Vlieland heeft de maandag als vaste oefendag en zo konden wij gecontroleerd van het eiland afgehaald worden in een Vlielandse KNRM oefening.

Heiko Oterdoom


Net voor het Franse Gaatje loopt Kees Wevers bij ondergaande zon (bij Vlieland zonsondergang om 17:46).
Foto Heiko Oterdoom

Bijlage bij W@dgidsenWeb 2.1