Wadlooptocht Vlieland - Texel 22 maart 2015

Kort verslag van onze tocht Vlieland - Texel 22 maart 2015

Gisteren hebben we de snelboot van 10.25 uur naar Vlieland genomen in de verwachting dat er in de haven op Vlieland een taxi klaar zou staan. Dit bleek bij aankomst niet het geval, we moesten ruim 10 minuten wachten tot ie kwam. Uiteindelijk met de taxi naar de dijk bij de Kroonspolders en naar het startpunt gelopen.

Wadloopschoenen en kayakbroek aangetrokken en vertrokken om 12.05 uur, een paar minuten later dan in eerste instantie gepland. Bij de eerste Ketel (na 5,2 kilometer) lagen we ruim 20 minuten voor op het schema dat we 29 maart 2013 liepen.
Na 9,5 kilometer en inmiddels 2 uren en 40 minuten gelopen op het inmiddels droogvallende wad de eerste pauze: koffie.
Daarna door richting het Harlingergat. We bleken iets te oostelijk te lopen, we passeerden onderweg iets ten zuiden van de Driesprong nog een venijnig slikveldje met Japanse oesters en daarboven nog eens zo'n 40 cm water: even afzien.

Vanaf het Harlingergat (na bijna 17 kilometer) de laatste 13 kilometer over vrijwel droog wad. Onderweg bij de Binnen Breesem (ter hoogte van boei BR24) nog een korte koffiepauze.
Daarna weer door richting zeedijk. Ter hoogte van het Vaarwater van de Cocksdorp de koers iets verlegd om niet door het opkomende water te hoeven lopen.
Uiteindelijk waren om 19.30 uur op de dijk. Totale afstand over het wad was 30,4 kilometer in 7 uren en 25 minuten.

Met de boot van 21.00 uur naar de vaste wal. Daar stond de auto van Auly, deze hadden we zaterdag alvast in Den Helder geparkeerd. Via Harlingen, waar mijn auto in de visserijhaven stond, weer huiswaarts.

We hebben de tocht op kompas gelopen aan de hand van een van te voren gemaakte route (met onze route van 2013 als goede basis).
Onze GPS'en hadden we wel mee om onderweg als als controlemiddel te gebruiken en de track vast te leggen.
Ook erg handig (en interessant) om de route achteraf op het computerscherm nog eens goed te bestuderen.

23 maart 2015
Auly Plantinga
Theo Tadema
 

Bijlage bij W@dgidsenWeb 2.1