Vlieland-Texel en Texel-Hengst, 11 juni 2015

Do. 11 juni 2015

Wadlooptocht VLIELAND - TEXEL

verslag van Heiko Oterdoom

Om ca. 04:00 stap ik op het wad bij de Kroonpolders na slecht geslapen te hebben in het Posthuys. In het achterhoofd spookt mijn niet-geopeerde knie: houdt die het of wordt het erg pijnlijk. Een pilletje Diclofenac doet wonderen - mijn knie houdt zich kranig.

Een Laatste Kwartier maan geeft zwak licht, met mijn koplamp is de Garmin goed af te lezen. Al vrij snel in knie-diep water tot over heup-diep water, max. 120 cm. Kniediep zou het blijven tot de Driesprong waar ik om ca. 8:50 Kees Wevers tegenkom in een totaal leeg gebied zonder enig markatiepunt. Slechts een klein gebiedje lag droog, ca. 3 km ten noorden van de Driesprong. Kees en ik wisselen een paar woorden en ik krijg de autosleutel van Kees - zijn auto staat bij Utopia aan het eind van de Stuifweg net ten zuiden van De Schorren. Kees verzekert me dat het na de Driesprong beter wordt - waarschijnlijk zullen grote stukken wad droog gevallen zijn en dat klopt gelukkig; mijn geconstrueerde waterprofiel was duidelijk positiever dan de werkelijkheid.
Al op het Harlingergat loop ik over droog wad en maak eindelijk snelheid en arriveer 11:15 uur bij ton BR24, daarna weer rustig door naar de dijk.

Inmiddels is de ONO-wind aangewakkerd tot een kracht 5.
Om 12:05 door het Vaarwater van De Cocksdorp. Ten zuiden van de bordjes van De Schorren bereik ik de dijk om 13:05 - zo'n 9 uur na het wad op gegaan te zijn. De vloed komt dan vertraagd op, maar nog niet zo snel dat ik het verboden Schorren gebied zou moeten betreden. Dat wordt streng bewaakt. Een prachtige tocht onder uiterst stabiele weersomstandigheden met zo'n 20 (onder Texel) tot 30 cm (onder Vlieland) verlaging.

Do. 11 juni 2015

Wadlooptocht TEXEL - HENGST

verslag van Kees Wevers

Het was een uitgelezen dag voor een oversteek.
Een mooi getij: Vlieland haven +49/-102, gemiddeld +83/-100;
Oudeschild +25/-84, gemiddeld +64/-79 (cm tov NAP).
En een mooie verlaging, zo'n 25 30 cm (zie onderstaande grafiek; in Oudeschild kwam het HW niet boven NAP uit), door een combinatie van een hogedrukgebied pal boven de Noordzee (de dag ervoor om 18:00 nog met een kern van 1030 hPa), en de (mooi constante) oostelijke wind (tussen NO en O, Bft 3 toenemend tot 5, maar niet hinderlijk). Toen ik 's ochtends vroeg op de dijk stond voelde de wind warm aan.

Het wad stond droog tot bijna bij mijn draaipunt op de Vlakte van Kerken (dat op 3.2 km koers 065 van het vertrekpunt ligt). Bij de Breesem zo'n 35 cm water en voor de Driesprong zo'n 45 cm. Bij de Oesterbanken bij het Jack IJst was ik 2:15 na LW Oude Schild. De smalle passage tussen Jack IJst en de Oesterbanken lag nog droog, en kon dus op de reguliere manier genomen worden. Als het eenmaal opkomt hier, dan loopt het snel vol, moet je hoger aanhouden, en dwars over de oesterbanken heen. Door Jan Hottentot van de Hengst afgehaald.

Vertrek was 4:36, aankomst 13:33, totale tijd dus 8:57. Op het stuk naar de Hengst kon ik op een bepaald moment goed zien dat het water erg laag stond. Het zicht was de hele dag erg goed, het was zeer helder, en afgezien van wat kleine wolkjes in de ochtend de hele dag onbewolkt. De ontmoeting met Heiko een paar honderd meter ten zuiden van de Driesprong was natuurlijk een mooi moment. Geslapen bij Jan Hottentot en Ellen. Doordat ik vrij laat op Texel aankwam, was de nacht vrij kort, zo'n 4 uur slaap. Maar daar had ik overdag eigenlijk geen last van. Heiko is met mijn auto naar het huis van Jan gereden, en daar hadden we bij heerlijk weer nog een gezellig samenzijn in de tuin.


  Bijlage bij W@dgidsenWeb 2.1