Nieuwsarchief Wadlopen 2019 - 2020

Zomernieuws: Wadzwerftocht Noordpolderzijl afgebroken in verband met volgzame jonge koe


De jonge koe met de wadlopers op de kwelder bij Noordpolderzijl Gn.
Foto Marieke Pomp

maandag 12 augustus 2019

NOORDPOLDERZIJL Gn - Een groepje wadlopers die op donderdag 8 aug. jl. was vertrokken vanaf Noordpolderzijl voor een wadzwerftocht ter plaatse moest na 1.5 km de tocht afbreken en terugkeren naar de dijk in verband met een jonge koe (pink/hokkeling) die de groep volgde.

De koe stond bij aanvang van de tocht alleen op de kwelder, sloot zich bij de groep aan en volgde de wadlopers over het gras, over de rijsdammen en door de slikken. Omdat men niet het risico wilde lopen dat de koe onderweg ergens kwam vast te zitten werd besloten terug te keren naar de dijk. De koe volgde trouw de groep en terug op de hoge kwelder haastte ze zich weg in de richting van een groep schapen. Omdat het op het wad inmiddels laagwater was geweest werd besloten de tocht niet opnieuw te starten.

Bewoners van Noordpolderzijl hadden de koe eerder al uit een sliksloot gehaald. Donderdagmiddag 8 aug. is de koe van de kwelder gehaald door de eigenaar en naar elders overgebracht. Op vrijdag 9 aug. is de wadzwerftocht opnieuw gestart en met succes gelopen.


Op de slikken
Foto Marieke Pomp


Op de drooggevallen wadbodem bij de rijsdammen
Foto Marieke Pomp


Foto Lidy van Dijk


Op het wad
Foto Marieke Pomp


Foto Lidy van Dijk


Op vrijdag 9 aug. kon de wadzwerftocht normaal worden gelopen
Foto Lidy van Dijk


Zijpriel van het Vaarwater Noordpolderzijl (Zijlriet)
Foto Marieke Pomp


Passage Vaarwater Noordpolderzijl (Zijlriet)
Foto Marieke Pomp