Welkom op WadgidsenWeb 2.1 !


De corona rondom de zon weerspiegelt in wadwater
Foto Anke Steens

maandag 7 oktober 2019

Melle ten Kate

NOORDPOLDERZIJL - Met een aantal gidsen van de Vrije Wadlopers liep ik op zondag 8 september 2019 een zwerftocht nabij Noorpolderzijl. Het was prachtig weer met veel zon en een paar middelhoge wolkenveldjes. Ik liep op de terugweg wat mijmerend achteraan. Het wad was bijna drooggevallen. Hier en daar stonden plassen spiegelend water. Geen rimpeltje te bekennen. Ik zag in het water de weerschijn van wolken en de zon. Langzaam veranderde dat in een prachtig kleurenpalet. Een verschijnsel dat je zelden ziet.

Ik keek naar boven maar zag alleen maar witgelig licht rondom de zon waarvoor een paar dunne wolkjes dreven. Bij iets minder helder weer en een minder scherpe zon zie je zo'n kleurenpalet duidelijk als je omhoog kijkt. Dit verschijnsel heet een corona.
Een corona is een optisch verschijnsel direct rond de zon of maan gezien door een dunne wolk. Wordt de zon enigszins afgedekt door de dunne wolk dan wordt vaak de corona zichtbaar. In ons geval was hij nu niet zichtbaar vanwege de felheid van de zon en de lage luchtvochtigheid. Maar ik zag hem wel in het water. Prachtig om te zien.

Het licht werd door het water gebroken en zo ontstond er een prisma beeld. Ik riep Anke erbij. Zij maakte diverse foto's van dit bijzondere natuurverschijnsel. Zie hieronder! De kleuren en de zuiverheid zijn sterk afhankelijk van de grootte en de gelijkvormigheid van de wolkendeeltjes, meestal dunne altocumulus en altostratus. Uniforme grootte van de deeltjes geeft de zuiverste kleuren. Omdat de deeltjes (waterdruppels of ijskristallen) niet altijd gelijk verdeeld zijn binnen een wolk, kunnen corona's een onregelmatige omtrek hebben en van vorm en kleur veranderen als er wolken voor de zon of maan langstrekken. Zo creƫert het Wad zijn eigen kunstwerken!

Meer lezen
Corona (meteorologie)

De corona die te zien was te Noordpolderzijl moet niet verward worden met de corona van de zon die te zien is bij een volledige zonsverduisterling.
Corona (astronomie)


Spiegelglad water
Foto Anke Steens


Foto Anke Steens


Foto Anke Steens


Foto Anke Steens


Foto Anke Steens


De Zuid Oost Lauwers ten noorden van Noordpolderzijl - 8 sept. 2019
Foto Anke Steens