W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 1. Nieuws

Broodkruimelpad

Home Nieuwsarchief Nieuwsarchief Wadlopen 2019 - 2021 Wadgids Peter Rozema vindt op het wad bij Pieterburen een onderdeel van een neergeschoten jachtvliegtuig uit WOII

Welkom op WadgidsenWeb 2.1 !


Positie van de op 21 juni 1944 op het Groninger Wad neergestorte Lockheed.

donderdag 23 april 2020

Door Peter Rozema

Tijdens een wadloopverkenning op dinsdag 7 april 2020 jl. richting Spruit en Lutjewad op het Groninger Wad, valt mijn oog op iets wat niet op het wad thuishoort. Als het voorwerp is schoongemaakt blijkt het te gaan om twee wieltjes in een aluminium huls (katrolletjes). Ook staat er op een van de twee wieltjes een serienummer. Na een oproep te hebben geplaatst op mijn Facebookpagina komen er verschillende reacties binnen. Zeker nadat er ook nog een oproep volgt op Radio Noord.


Het gevonden voorwerp.
Foto Peter Rozema


Serienummer.
Foto Peter Rozema

Een van de reacties komt van Jos Stok uit Delfzijl. Hij weet te vertellen dat het gaat om een jachtvliegtuig uit WOII. Dit komt overeen met de vindplaats 53 25.597 N - O6 24.748 E.

Gegevens van het vliegtuig
Het gaat om een Amerikaanse Lockheed P-38 J. Dit vliegtuig is op 21 juni 1944 opgestegen van het vliegveld Wormingford in Essex/Engeland voor een escortevlucht met bommenwerpers richting Duitsland. Boven Dokkum is hij om 9.59 uur geraakt door Duits afweergeschut (Flak) en neergestort in de Waddenzee op bovenstaande locatie. De piloot Luitenant Malcom G Armstrong heeft zich kunnen redden met zijn parachute en is gevangen genomen. Na WOII heeft de piloot gediend in Korea en Vietnam. Er is voor zover bekend bij de SGLO geen eerdere vondst gedaan van dit vliegtuig.
Er zijn tijdens WOII tussen de 5500 en 6000 vliegtuigen neergestort, waarvan 95 in de Waddenzee.
(Bron SGLO. Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945)

De katrolletjes zoals beschreven werden gebruikt voor het bedienen van o.a. de roeren, motor en de koeling in het vliegtuig.


Lockheed P-38


Bron SGLO. Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945

Ook een mooie reactie is van Aafke Groen. Haar man heeft een zelfde soort wieltje in zijn meccanodoos. Dit wieltje heeft zijn vader gesloopt uit een bommenwerper uit WOII. Na 75 jaar komen een wadvondst en een meccanodoos samen. Prachtig.

Meer info:

Lockheed P-38 Lightning - Wikipedia