Welkom op WadgidsenWeb 2.1 !

Reanimatie in diep slik is onmogelijk


Diverse hulpdiensten rukten za. 27 juni 2020 uit voor een onwel geworden wadloper.

zondag 20 december 2020

Door Redactie

HARLESIEL / Duitsland - Op zaterdag 27 juni 2020 is tijdens een wadlooptocht naar het Duitse eiland Spiekeroog een wadloper (deelnemer) om het leven gekomen. De man (55 jaar) werd onwel en overleed ter plaatse. Hij maakte deel uit van een groep van 26 wadlopers die onder leiding van een wadloopgids onderweg waren naar Spiekeroog. Andere wadgidsen lastten ter plaatse de wadlooptocht af in verband met dreigend onweer.

Na een half uur zagen de op de vaste wal gebleven gidsen dat de groep wadlopers uiteenviel. Een kleine groep bleef achter en de hoofdgroep bleef doorlopen. De gids van de groep had lange tijd niet in de gaten dat er problemen waren bij de achterblijvers. In de achtergebleven groep was inmiddels alarm geslagen en een reanimatie gestart.

Een van de op de wal gebleven wadloopgidsen besloot om assistentie te verlenen en begeleidde daarbij hulpverleners van een inmiddels gearriveerde ambulance over het wad naar de patient. De groep bevond zich op ruim 20 minuten lopen vanaf de wal en stond in zwaar slik. De tocht met de hulpverleners naar de groep met de patiënt ging moeizaam. Een reddingsheli was boven de zeedijk toen de ambulance-hulpverleners en de gids bijna bij de patiënt waren. Er werd een handstakellicht afgestoken om de positie te markeren.

Reanimeren in slik
Toen gids en ambulance-personeel bij het slachtoffer arriveerden was de reanimatie in volle gang. Afwisselend werd door meerdere personen hartmassage gegeven. Daarbij werd het slachtoffer echter het slik ingeduwd, er was geen harde ondergrond en de hartmassage was daardoor niet effectief. Er is ongeveer een half uur gereanimeerd. Het gezicht van de persoon die mond op mond beademing gaf zat onder het slik en het leek erop dat hij meer zand en slik inblies dan lucht.

Zowel het slachtoffer als iedereen die hielp zaten onder het slik. Met drinkwater werd de borst van de patiënt schoongemaakt om de stickers van de AED te kunnen plaatsen en met een T-shirt afgedroogd. Het gebruik van de AED mocht helaas niet baten.

Het slachtoffer is vervolgens enkele honderden meters per brancard (een stevige kunststoffen doek met handgrepen aan weerszijden) door enkeldiep slik naar de Mole gedragen, de stroomgeleidingsdam langs het vaarwater van Harlesiel naar het eiland Wangerooge. Vanaf de Mole is het slachtoffer per rubberboot naar de haven van Harlesiel gevaren.

Sommige zware hulpverleners kropen door het slik naar de Mole. Bij het verlaten van het wad moesten sommigen overeind geholpen worden.


Het Spiekerooger Watt, zeekaart juni 2020. Op de met een kruisje gemarkeerde plek werd de wadloper onwel en overleed hij. Hij werd op een brancard naar de Mole (stroomgeleidingsdam) gebracht (pijl). En vanaf daar met een rubberboot naar de haven van Harlesiel.


Meer info:

Bei Wattwanderung kollabiert: 55-Jähriger stirbt

Hetzelfde weekend vond een ander incident plaats op het wad bij Cuxhaven.
Rettung aus höchster Not für zwei Wattwanderer aus Bayern

Wattrettung: Mit Mud Shoes über den Schlick (incl. video)


'Mud-shoes - 'wad-sneeuwschoenen' - DLRG-Ortsgruppe Cuxhaven