W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 ONGEZONDE MOSSELEN IN WESTELIJKE WADDENZEE

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

ONGEZONDE MOSSELEN IN WESTELIJKE WADDENZEE

woensdag 6 november 2002

RIJSWIJK - De westelijke Waddenzee ten zuiden van Terschelling is gesloten voor de schelpdiervisserij. Mosselen die al geoogst zijn in het gebied mogen niet langer worden verhandeld. Dat heeft het Productschap Vis dinsdag 5 november bekendgemaakt. In de schelpdieren is de giftige stof DSP aangetroffen, die bij mensen diarree veroorzaakt. DSP wordt door algen gevormd en kan zich ophopen in schelpdieren. Volgens een woordvoerder van het Productschap Vis zijn er geen met DSP besmette schelpdieren in de winkel terechtgekomen.

Bron: ANP-bericht via Interwad


Eerder bericht:

donderdag 19 september 2002

RAPEN VAN SCHELPDIEREN IN DE WESTELIJKE WADDENZEE ONTRADEN

RIJSWIJK - Het Productschap Vis heeft uit voorzorg een deel van de westelijke Waddenzee gesloten voor de schelpdiervisserij. Regelmatig wordt de sanitaire situatie van schelpdieren en het water waarin zij leven onderzocht. In het laatste monster van mosselen uit een klein deel van de westelijke Waddenzee is DSP gevonden. DSP is een toxine, dat door algen wordt gevormd. Het kan zich ophopen in schelpdieren. Bij consumptie kan dit bij mensen tot maag-darmklachten leiden. Een deel van het productiegebied van schelpdieren in de westelijke Waddenzee is gesloten en uit dit gebied geoogste mosselen zijn voor de handel geblokkeerd.
In verband met deze situatie raadt het Productschap het voor eigen consumptie rapen van mosselen en andere schelpdieren die afkomstig zijn uit de westelijke Waddenzee af, totdat nadere informatie bekend is.

De schelpdieren die momenteel aan de consument worden aangeboden, zijn geoogst voor de hierboven beschreven situatie of afkomstig uit andere gebieden. Ze zijn daarom vrij van DSP.

De sluiting van het gebied is gebeurd in samenspraak met het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees, en de Keuringsdienst van Waren.

Bron: Produktschap Vis