W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 REDDINGSDIENSTEN MASSAAL OP ZOEK NAAR VERDWAALDEN OP BOSCHPLAAT TERSCHELLING

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

REDDINGSDIENSTEN MASSAAL OP ZOEK NAAR VERDWAALDEN OP BOSCHPLAAT TERSCHELLING

maandag 25 november 2002

TERSCHELLING - Een 35-jarige vrouw uit Midsland op Terschelling, haar tienjarige dochtertje en drie hondjes zijn zondagavond 24 november jl. verdwaald op de Terschellinger Boschplaat. Verschillende hulpdiensten, waaronder een reddingshelikopter, rukten massaal uit. Het verkleumde stel werd uiteindelijk dankzij hun mobiele telefoon door boswachter Freek Blom getraceerd en in veiligheid gebracht.

De vrouw en haar dochter waren 's middags gaan wandelen in de richting van het Amelander Gat. Tegen vijven toen het donker werd, belde de vrouw haar vriend, een eilander, met haar mobiele telefoon op en meldde hem dat ze geen flauw benul meer had waar ze was. De vriend alarmeerde politieagent Jan Postma die samen met Hilbrand van Dijk van Staatsbosbeheer een grote zoekactie in gang zette.

Heli, reddingboten en wipperploeg ingezet
Vlakbij Paal 22 zette Postma zijn jeep bovenop een duin en ontstak een felle schijnwerper. De vrouw wist per gsm te melden dat ze het schijnsel kon zien. Op die manier werd de richting bepaald waarin gezocht moest worden. Boswachter Blom besloot het moeilijk begaanbare gebied op zijn motor uit te kammen. Tegelijkertijd schakelden Postma en Van Dijk de reddingsheli van vliegkamp De Kooij in Den Helder in. Het kustwachtcentrum in IJmuiden werd ook op de hoogte gesteld: hier werd besloten om alvast de reddingboten van Terschelling en Ameland, evenals de wipperploeg van Paal 8, er op uit te sturen.

Boswachter Blom hield intussen telefonisch contact met de verdwaalden. Vlakbij de Eerste Duintjes op de Boschplaat parkeerde hij zijn motor. De Midslandse kon het licht van zijn koplamp zien en werd kort daarop gevonden. De helikopter arriveerde op dat moment ook en bracht het verkleumde groepje in veiligheid.
Vrouw, dochter en hondjes werden onderzocht door de eilander huisartsen. Behalve lichte onderkoelingsverschijnselen mankeerden zij niets.

Bron: Leeuwarder Courant