Nieuwsarchief Wadlopen 2007 - 2012

WADLOPER VAST IN SLIK BIJ DELFZIJL

zondag 16 mei 2010

DELFZIJL - Een 39-jarige man uit het Duitse Ingelheim am Rhein heeft zaterdag voor de nodige consternatie gezorgd in Delfzijl. Een getuige zag een man nabij de Handelskade-Oost enkele honderden meters van de wal in het slik en waarschuwde de hulpdiensten. Die sloegen vervolgens groot alarm om de Duitser te redden.

Twee brandweerlieden wisten met een slikslee bij de Duitser te komen, om eventuele eerste hulp te bieden. Bij aankomst bleek met de Duitser echter weinig aan de hand. Hij was alleen erg vermoeid. De hulp van de KNRM werd ingeroepen om het drietal weer aan de wal te krijgen.

Eenmaal aan de wal werd duidelijk waarom de Duitser zover het slik op was gelopen. Hij was eerder die dag tijdens het surfen zijn surfboard kwijtgeraakt en wilde hem bij laagwater zoeken. Omdat hij de plank niet kon vinden liep hij steeds verder het slik op richting een vaargeul. De politie heeft eenmaal aan wal een pittig gesprek gevoerd met de Duitser.

Bron: Politie.nl
 
Kite-board
Zaterdagavond rond negen uur werd de bemanning van reddingstation Eemshaven gealarmeerd. Op het wad vlak bij de oude haveningang van Delfzijl in de Bocht van Watum was een persoon gesignaleerd. Hij liep honderden meters uit de kust vlak bij de vaargeul.

Het was op dat moment laag water. De man was op zoek naar zijn kite-board die hij verloren had op het wad. De brandweer Delfzijl was reeds uitgerukt om de man te redden met behulp van een slikslee. Deze reddingspoging lukte niet door het zachte wad en daarop werd de hulp van de KNRM ingeroepen.

De reddingboten Jan en Titia Visser en de Fint (een ondiep stekende reddingboot) vertrokken na de alarmering naar de opgegeven positie waar zij rond 21.45 uur arriveerden.

De Jan en Titia Visser kon de surfer en brandweermannen niet dicht genoeg naderen. Dit lukte met de Fint gelukkig wel. De bemanning van de Fint haalde de kitesurfer en brandweermannen uit het slik. In de vaargeul werden de drie overgedragen aan de grote reddingboot waarna samen koers werd gezet naar de Eemshaven. De brandweermannen werden verenigd met hun collega’s en keerden terug naar Delfzijl. De onfortuinlijke surfer werd na een warme douche door een kennis afgehaald en voorzien van droge kleren.

Zondagmiddag kwam er een melding dat het kite-board was gevonden. Deze is overgedragen aan de politie.

Bron: knrm.nl