Nieuwsarchief Wadlopen 2007 - 2012

Duitse artilleriegranaat op wadlooproute Schiermonnikoog opgeblazen


Granaat zoals aangetroffen ten zuiden
van Schiermonnikoog


De granaat na te zijn ontdaan van zeepokken e.d.


Einde oefening.
Foto's Lammert Kwant

donderdag 30 oktober 2008

SCHIERMONNIKOOG - De artilleriegranaat die op 14 oktober jl. bij de Sprutel (een wadgeul) onder Schiermonnikoog door wadlopers werd gevonden, is door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) onschadelijk gemaakt. Het projectiel lag aan de noordkant van de geul op een door wadlopers regelmatig belopen route, ca. 4 km ten oosten van de veerdam.

Het bleek te gaan om een Duitse 88 mm artilleriegranaat uit de Tweede Wereldoorlog. Een blindganger, de ontsteking was er grotendeels van afgebroken, maar het projectiel zelf was niet ontploft. Mogelijk is het in oorlogsjaren afgeschoten vanaf Schiermonnikoog in de richting van een onbekend object. Het kan ook zijn dat de granaat van een andere lokatie afkomstig is en bv. door ijsgang in de winter getransporteerd is naar de plek waar het werd gevonden.

Op 14 okt. jl. werd het projectiel tijdens een wadlooptocht ontdekt. De EOD werd daarop gewaarschuwd. Woensdag 29 okt. jl. werd de plaats waar het projectiel lag lopend bereikt vanaf de zeedijk van Schiermonnikoog. Het is ter plaatse onschadelijk gemaakt door het op te blazen.

Lammert Kwant