Nieuwsarchief Wadlopen 2007 - 2012

Financiële tegemoetkoming voor Stichting Uithuizer Wad

donderdag 13 november 2008

NOORDPOLDERZIJL - De gemeente Eemsmond is bereid de Stichting Uithuizer Wad financiëel tegemoet te komen vanwege het dichtslibben van de vaargeul van Noordpolderzijl. Men krijgt € 1250 omdat men hierdoor extra kosten heeft moeten maken.

Wadlooptochten naar Rottumeroog
St. Uith. Wad organiseert 's zomers wadlooptochten naar Rottumeroog. Vertrek- en eindpunt is de Menkemaborg te Uithuizen. De wadlopers keren per boot terug naar Noordpolderzijl. Omdat deze haven de afgelopen zomer onbereikbaar was voor de ophaalboot moest worden uitgeweken naar Lauwersoog. Het busvervoer van Lauwersoog terug naar Uithuizen bracht extra kosten met zich mee vanwege de langere afstand. De extra kosten kon de deelnemers niet in rekening worden gebracht, omdat het tarief al vaststond toen het seizoen begon.

'Gemeente verantwoordelijk'
Door St. Uithuizer Wad is bij de gemeente Eemsmond een verzoek tot een tegemoetkoming in de extra kosten ingediend. De gemeente is eigenaar van de haven en verantwoordelijk voor het op diepte houden van de vaargeul.
Deze extra kosten bedragen € 5 per deelnemer. Uitgaande van 500 deelnemers zou dat een bedrag van € 2500 betekenen. Zo ver wil de gemeente echter niet gaan. Gelet op het feit dat de onbereikbaarheid van de haven door overmacht is ontstaan en de St. Uithuizer Wad ook enig risico mag verwachten bij het uitvoeren van haar activiteiten, wordt de raad voorgesteld de helft van de extra kosten toe te kennen.

Bron: Ommelander Courant en Dagblad vh Noorden


Eerder bericht:

Dichtslibben haven Noordpolderzijl financiële strop voor St. Uithuizer Wad

dinsdag 3 september 2008

NOORDPOLDERZIJL - De wadlopers van Stichting Uithuizer Wad (SUW) willen compensatie van de gemeente Eemsmond voor het feit dat de haven van Noordpolderzijl is dichtgeslibd. Zij lopen hierdoor namelijk tegen een financiële tegenvaller aan. Dat blijkt uit een ingezonden brief van de stichting aan de raad en het college van burgemeester en wethouders van Eemsmond. Volgens het SUW is het onmogelijk om met de boot binnen te komen in het haventje van Noordpolderzijl. Dit omdat de vaargeul is dichtgeslibd.

Extra kostenpost in verband met busvervoer
Dat betekent een strop voor de wadlopers, schrijven de gidsen van Stichting Uithuizer Wad. Na een wadlooptocht naar Rottumeroog moeten zij nu uitwijken doordat de vaargeul niet meer bevaarbaar is naar Lauwersoog. "Dit betekent zowel meer boot- en buskosten en reistijd." Volgens de gidsen kunnen ze die extra kosten niet verrekenen met de gasten. Het tarief stond al vast voor het seizoen begon.

De SUW heeft door het dichtslibben nu een extra kostenpost van 2500 euro. Zij gaan daarbij uit van 5 euro extra kosten per deelnemende wadloper. Deze financiële tegenvaller kunnen ze op niemand verhalen, klagen zij in de brief. "De gemeente Eemsmond promoten gaat in geheel Nederland op deze manier echt niet lukken", schrijft gids Lineke Nienhuis.

Eerder al was er geklaagd over het feit dat Eemsmond het niet voor elkaar had gekregen om de haven leeg te baggeren. Het college van de gemeente Eemsmond is op de hoogte van de brief. Inhoudelijk kan er nog niet op worden ingegaan, verklaart een woordvoerster. Volgende week donderdag buigt de raad zich over de zaak.

Bron: Dagblad vh Noorden