Nieuwsarchief Wadlopen 2007 - 2012

Wadloopgids onwel tijdens wadzwerftocht bij Noordpolderzijl


De helikopter arriveert bij Noordpolderzijl.
Foto via Rienk Dijkstra

zaterdag 8 oktober 2011

NOORDPOLDERZIJL - Tijdens een wadzwerftocht bij Noordpolderzijl Gn. is zaterdagmiddag 8 okt. jl. een wadloopgids (65) onwel geworden.
De groep was nog maar net vertrokken en liep buiten de voormalige landaanwinningswerken langs de stroomgeleidingsdam van het Vaarwater Noordpolderzijl. Er waren meerdere gidsen bij de groep.

De man klaagde over pijn op de borst en in de arm. Hij bleef bij kennis, maar was niet meer in staat te lopen. Via het kantoor van de wadlooporganisatie werd de Kustwacht in Den Helder gealarmeerd. Deze stuurde een helikopter van de Marine Luchtvaartdienst uit Den Helder met aan boord een arts. Deze arriveerde na 40 minuten boven de groep.

De arts liet zich vanuit de heli op het wad zakken en onderzocht de patiënt. De gids lag op een brancard in de luwte van de stroomgeleidingsdam. Besloten werd hem mee te nemen en niet per brancard naar de wal te vervoeren. Samen met de arts werd de patiënt aan boord van de heli gehesen. De heli is niet op het wad geland en bleef tijdens het onderzoek rondjes draaien boven het wad. Ondertussen was te Noordpolderzijl een ambulance gearriveerd, deze is toen bleek dat de patiënt met de heli werd vervoerd weer vertrokken.

De gids is naar het ziekenhuis gebracht en daar onderzocht. Het bleek niet om een hartkwaal te gaan. Na een dag was de patiënt weer thuis. Onduidelijk is wat de klachten heeft veroorzaakt, nader onderzoek volgt.


De patiënt wordt aan boord van de helikopter gehesen.
Foto via Rienk Dijkstra