Nieuwsarchief Wadlopen 2007 - 2012

MATIG IJS OP HET WAD


Noordpolderzijl 28 nov. 2010, foto Wadgids.NL

donderdag 23 december 2010

NOORDPOLDERZIJL - Hoewel het een groot deel van de maand december gevroren heeft, ligt er niet veel ijs op het wad.

Woensdag 1 dec. jl. was de koudste dag tot op heden van 2010 met een lage temperatuur en een harde tot stormachtige oostenwind en een meter verlaging. De veerboot van Schiermonnikoog zat vrijwel de hele dag vast op een zandplaat in de buurt van de veerdam van Schier. Een wadlooptocht op het Pieterburen Wad kwam niet ver. Er lag rond laagwater een dikke korst ijs met daaronder 2 - 3 dm water. Je zakte er iedere stap doorheen ... geen omstandigheden om erg ver het wad op te gaan. De tocht werd verplaatst naar Noordpolderzijl waar het wad hoog ligt en waar de zandplaten voor de kwelderwerken al enige tijd niet meer onder water hadden gestaan. De bodem was er hard bevroren en in een mum van tijd was je enkele kilometers van de zeedijk verwijderd.

Later in december
Een week later was vrijwel al het ijs verdwenen.
Op za. 18 dec. jl. was na nieuwe vorst de kwelder bij Noordpolderzijl bedekt met een dunne laag bomijs. Je zakte er doorheen. Eronder was het slik niet bevroren. Op het wad hier en daar een ijsschots.

Op ma. 20 dec. bleek tijdens een tocht op en neer naar Engelsmanplaat dat alleen voor de dijk bij Wierum ijs lag. Verspreid op het wad lagen ijsschotsen en langs de geulen lag een wat dikkere laag ijs. Op de heenweg naar de plaat kabbelde het water op de platen, op de terugweg toen de zon onder was begon het water te bevriezen en verstijfde het wad. Vogeltellers op Engelsmanplaat bivakkeerden in het vogelwachtershuisje.

Op di. 21 dec. lagen de kwelderwerken bij Westernieland helemaal vol met ijs. Hier en daar was dit ijs begaanbaar, op andere plaatsen zakte je er door heen. De platen tot aan de Zuid Oost Lauwers waren vrijwel ijsvrij. Hier en daar was de bodem stijf bevroren. Langs de Zuid Oost Lauwers lag een laag ijs. In de ZOL veel drijfijs, het stroomde traag met de ebstroom mee. Vanaf enige afstand was het verschil tussen geul en drooggevallen wad niet te zien.

Op do. 23 dec. lag er na krachtige noordoostenwind en 2 koude dagen behoorlijk veel ijs aan de oostkant van de stroomgeleidingsdam bij Noordpolderzijl. Ook de kwelderwerken lagen vol ijs. Het ijs in de sliksloten was begaanbaar. Een vos liep honderden meters buiten de kwelder over het ijs, misschien op zoek naar verkleumde meeuwen.

IJsbeeld
Afhankelijk van temperatuur, windkracht en windrichting en getijstromen verandert het 'ijsbeeld' voortdurend. Er ligt op dit moment niet minder ijs op het wad bij Noordpolderzijl dan in januari 2010 toen er tussen 9 en 17 januari een ijswadloophype was in Noord Groningen waar enkele duizenden mensen op af kwamen.
Het getij is de komende dagen niet gunstig, beide laagwaters vallen in het donker, niet erg geschikt voor toeristische ijswadlooptochten.

Bron verkenningsgegevens: Wadgidsengroep Noord NL