Wadlopen Zwarte Haan - Terschellling v.v. in 1 tij - 5 april 2020Wadlopen Zwarte Haan - Terschellling v.v. in 1 tij - 5 april 2020
Track Tim Abelen

dinsdag 7 april 2020

Door Tim Abelen

Door de Coronacrisis gingen er weinig veerboten naar Terschelling. Er was geen mogelijkheid om op dezelfde dag naar Terschelling te gaan en met laagwater (LW) een Terschelling-terugtocht te lopen. Ik was dus een Vice versa van plan en vroeg Peter. Er passeerden meerdere plannen de revue maar op het laatste moment besloot hij met M. te lopen. Uiteindelijk heb ik de tocht solo gelopen.

Redelijk uitgerust en met wat tochten in de benen van eerder deze week viel het pittig. Er stond redelijk wat water in het Vingegat, zoals verwacht, zo vroeg. De doorsteek was goed te doen omdat er weinig golfslag was, slechts in de rug, wat prima is. De stroming met de looprichting mee scheelt ook een hoop. Ik had wel een uur later kunnen vertrekken achteraf.

Lastig in te schatten wat de Oosterom precies doet, maar het Vingegat liep 1:30 na LW Harlingen nog steeds niet echt vol. Het was erg nat op de heenweg, pas vlak voor de Oosterom liep ik voor het eerst droog. Toen de Oosterom voor de tweede keer gepasseerd werd stond daar nog aardig wat water rond de ton O54. Het is nabij de O52 een stuk ondieper.

Door het vele watertrappen kreeg ik wat voelde als kramp in de beenspieren. De spieren liepen tegen hun grens aan. Gelukkig werd het halverwege de terugweg droog.
Ik kreeg goeie moed nadat ik Peter en M. passeerde voor het Vingegat (zij liepen Terschelling terug), zij maakten een westelijke zwaai, maar dat leek mij rond laagwater niet nodig. Het Vingegat had ik nog nooit gezien met zo'n laagwater. Het lijkt een oestermijnenveld. Struikelen kan hier erg gevaarlijk zijn voor gids en deelnemer!
Er kan behoorlijk worden afgesneden in het Vingegat met LW. Het is lokaal wel slikkig rondom de oesterbanken. De macroribbels (een schaal groter dan reuzenribbels) werden zichtbaar midden op het droogvallende wad. Geen primeur maar wel een bijzondere tocht: na 7 uur en 11 minuten stond ik weer op de vaste wal bij Zwarte Haan.

Al met al, was het een mooie tocht. Je kunt dus wat later vertrekken bij Terschelling, maar als je bij de Oosterom wilt afsnijden langs de O54 om sneller bij het eiland te komen raak je tot over de navel nat met een LW lager dan gemiddeld. Nu even rust voordat ik de laatste tocht van alle klassiekers in beide richtingen kan volbrengen.

Lees ook:

Wadlopen Zwarte Haan - Terschelling v.v. in 1 tij - 3 sept. 2017

www.wadventure.nl


Geultje achter de sluis van Zwarte Haan. Door de lage waterstanden van de laatste tijd en het droge weer is de wadbodem er uitgedroogd.
Foto Tim Abelen


Zicht op een drooggevallen kokkelvissersschip(?) in de Noordmeep
Foto Tim Abelen


Aankomst op Terschelling - Boschplaat
Foto Tim Abelen

Bijlage bij W@dgidsenWeb 2.1