W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Gewone tochten Koninklijke famlie loopt naar Engelsmanplaat - 11 sept. 2005

Gewone Wadlooptochten

Koninklijke famlie loopt naar Engelsmanplaat - 11 sept. 2005


De koninlijke familie voor de start van de wadlooptocht naar Engelsmanplaat
op de parkeerplaats langs de zeedijk tussen Nes en Wierum Fr.

dinsdag 13 september 2005

PIETERBUREN - Onder leiding van twee gidsen van Dijkstra's Wadlooptochten hebben zondag 11 sept. 2005 jl. enkele leden van de koninklijke familie een wadlooptocht naar Engelsmanplaat gemaakt. De tocht was in het diepste geheim voorbereid. Het betrof een privé-uitstapje, daarom was aan de tocht geen ruchtbaarheid gegeven. Onder de deelnemers bevonden zich onder andere de prinsen Willem Alexander, Friso, Constantijn, Maurits en Floris en de prinsessen Maxima, Laurentien, Marilène en Margarita.

Hotel Het Klooster
Het gezelschap vertoefde in Hotel Het Klooster te Kloosterburen, waar de avond voor de tocht een inleiding in de wadloopsport werd verzorgd.
Om 08.15 uur werd op zondagmorgen van de dijk bij Wierum vertrokken onder leiding van Luppo Deuntje en Rienk Dijkstra. Het gezelschap kwam zonder problemen door het slik heen voor de zeedijk. Over de westkant van het wantij werd naar de plaat gelopen. In het Smerig gat zwommen enkele zeehonden. Enkele keren werd diep een geul doorwaad. Na 2 uur lopen werd het vogelwachtershuisje bereikt waar werd gepauzeerd.

In het Westgat ten oosten van Engelsmanplaat lag een rubberboot gereed die het gezelschap aan boord bracht van de loodskotter Eems. Koers werd gezet richting Noordzee waar nogal wat deining stond met enige zeeziekte tot gevolg. Om 13.00 uur arriveerde het gezelschap in Lauwersoog waar iedereen van boord ging.

Bron: Dijkstra's Wadlooptochten


dinsdag 13 september 2005

'Koninklijke familie genoot op wad van vijf zeehonden'

Het idee voor een wadloopuitje is vermoedelijk al twee jaar geleden ontstaan toen koningin Beatrix en haar gevolg de Koninginnedagviering in Warffum bijwoonden, zegt wadloopgids Rienk Dijkstra uit Pieterburen.

Bij een nabootsing van het wadlopen zou het hoge bezoek tijdens dit feest warm zijn gemaakt voor een modderige wandeling in de weidsheid van het wad.
Het eerste contact met het nieuwe samenwerkingsverband www.wadlooparrangementen.nl in Pieterburen (dat het uitstapje regelde) dateert volgens wadloopster en horecaonderneemster Anita Klont, betrokken bij onder meer de restaurants Wadden Zeezicht in Lauwersoog en Waddengenot in Pieterburen, van november vorig jaar en kwam via internet tot stand.
In mei was de kogel door de kerk: de prinsen en prinsessen zouden afgelopen zondag met Klont en twee gidsen het wad opgaan.

Tochtverloop verder geheim
En aldus geschiedde. Het veertien leden tellende gezelschap kreeg zaterdagavond in hotel Het Klooster in Kloosterburen uitleg over het avontuur van de volgende dag. Zondagochtend reed het achter de gidsen aan naar de Friese waddendijk tussen Nes en Wierum. De leden van de koninklijke familie stapten om kwart over acht het wad op en liepen zonder incidenten naar Engelsmanplaat en weer terug. Rond half elf stonden ze weer op de dijk.
Wat er onderweg precies is gebeurd en gezegd, willen de gidsen om privacyredenen niet onthullen. "Maar het is een ontzettend leuke dag geweest", wil Anita Klont wel kwijt.

Vijf zeehonden
Dijkstra meldt dat de leden van het koninklijk huis onderweg vijf zeehonden hebben gezien: "Dat vonden ze een heel mooi gezicht. Ik heb verder verteld over de landaanwinning en flora en fauna. Ze waren zeer geïnteresseerd, er werden veel vragen gesteld. De gasten hebben volgens mij een goede indruk gekregen van het wad."
Wadloopgids Dijkstra is er trots op dat het Pieterbuurster samenwerkingsverband www.wadlooparrangementen.nl al in het eerste jaar zo'n hoogtepunt beleeft. Het is overigens niet de eerste keer dat Dijkstra met leden van de koninklijke familie het wad op is gegaan. In de jaren zestig mocht hij eerst Prins Claus en een aantal jaren later mr. van Vollenhove begeleiden.

Bron: Dagblad van het Noorden