W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home 5. Nieuwsarchief Waddenzee 2000 - 2008

Nieuwsarchief Waddenzee 2000 - 2008

ROTTUM-EXCURSIES VERTREKKEN VOORLOPIG UIT LAUWERSOOG

maandag 7 juli 2008

LAUWERSOOG - Gewoonlijk vertrekken de Staatsbosbeheer excursies naar Rottumeroog vanuit Noordpolderzijl. Maar zoals het er nu naar uitziet, is de haven van Noordpolderzijl voorlopig niet bevaarbaar voor de schepen Noordster en Boschwad en zal worden uitgeweken naar Lauwersoog. Dat houdt in dat de excursie wat langer gaat duren ...

Lees meer...

GOLFMEETPAAL IN WADDENZEE BIJ DIJK MODDERGAT

woensdag 4 juni 2008

MODDERGAT - Een meetpaal torent sinds gisteren boven het wad bij Moddergat uit. Het bouwwerk is geplaatst voor onderzoek door het Rijksinstituut voor Kust en Zee. Het instituut wil de golfhoogtes in de Waddenzee meten.

Lees meer...

VLUCHTHUISJE 1947-1968 ENGELSMANPLAAT IN ERE HERSTELD

dinsdag 20 mei 2008

ZOUTKAMP - Het visserijmuseum in Zoutkamp is eigenaar geworden van het oude vluchthuisje van de Engelsmanplaat.
Het museum gaat het restaureren en wil het een mooi plekje geven ergens in de open ruimte in of rond Zoutkamp. Bijna veertig jaar deed het achtkantige zwart geteerde houten huisje dienst als garage van een woning aan de Churchillweg in Zoutkamp.

Lees meer...

MOSSELZAADINVANGINSTALLATIES (MZI) IN OPMARS IN WADDENZEE

woensdag 7 mei 2008

DEH HAAG - Het is even een rekensom, maar, even tellen, daar ligt in lange rijen in totaal zo'n acht kilometer aan buizen in de Waddenzee. En daaronder, het is moeilijk voor te stellen, lilt de aanzet van glibberig goud, onder het in het zonlicht glinsterende water. Zie daar een van de eerste mosselzaadinvanginstallaties van Nederland ...

Lees meer...

Walvis Holwerd opnieuw onthuld - 25 april 2008

maandag 28 april 2008

HOLWERD - Voor de tweede keer is de stenen walvis, een beeld van Anne Woudwijk in Holwerd onthuld. Frida Veldman-van Leunen drukte vrijdag 25 april op een knop waarna een kraan het rode Wagenborg-zeildoek omhoog trok. De beeldhouwer is zeer tevreden over de nieuwe plek voor zijn beeld.

Lees meer...

NOORDPOLDERZIJL MOGELIJK HEEL SEIZOEN ONBEREIKBAAR

maandag 7 april 2008

NOORDPOLDERZIJL - De kans bestaat dat het pittoreske haventje van Noordpolderzijl het hele vaarseizoen niet bereikbaar is. Zoals vorige week gemeld is de haven dichtgeslibt en moet er gebaggerd worden om schepen met wat meer diepgang toegang tot de haven te bieden. Maar baggeren mag niet zomaar, daar zijn vergunningen voor nodig. De verwerking van die aanvraag neemt veel tijd in beslag. ...

Lees meer...

'VERDRONKEN EILAND BOSCH (MISSCHIEN) GEVONDEN'

vrijdag 21 maart 2008

SCHIERMONNIKOOG - Het eiland Bosch is teruggevonden, stelt de Stichting Verdronken Geschiedenis. Onder de oostpunt van Schiermonnikoog zijn bodemrestanten aangetroffen die waarschijnlijk toebehoren aan Bosch, dat in de zestiende eeuw in de golven verdween.

Lees meer...

MYSTERIEUZE SLIJMBOLLETJES OP DE BODEM VAN DE WADDENZEE

woensdag 12 maart 2008

Wadloopcentrum Fryslân is op de website www.wadlopen.net begonnen met een serie 'Wadbeest van de Maand'. Goed initiatief. Deze maand worden de 'snotterige bolletjes' behandeld die ieder voorjaar op de bodem van de Waddenzee te vinden zijn, zowel de bruine als de groene.

Lees meer...

SCHOLEKSTERS ETEN JAPANSE OESTERS

vrijdag 22 februari 2008

TEXEL - Waddenbioloog Gerhard Cadee ontdekte op Texel dat scholeksters Japanse oesters hebben leren eten. Tot voor kort nam men aan dat deze oester, die vanaf 2000 massaal in de Waddenzee voorkomt, geen geschikte voedselbron voor schelpdieretende vogels zou zijn. Regelmatig fietst Cadee langs de waddendijk op Texel. Daar zag hij hoe zilvermeeuwen en scholeksters alternatieven vonden voor het eten van mosselen.

Lees meer...

2010: KUSTWACHT ZIET ALLES OP WADDENZEE

woensdag 20 februari 2008

LEEUWARDEN - Radarapparatuur en speciale camera's moeten vanaf 2010 de scheepvaart op de Waddenzee en in de zeegaten observeren en registreren. Dat leek vorig jaar niet haalbaar, maar volgens nieuw onderzoek van TNO is het wel mogelijk. De verkeersleiders van de Brandaris zouden vorig jaar verhuizen van de vuurtoren naar een nieuwe Zeeverkeerscentrale op Terschelling, maar de aanbesteding van Rijkswaterstaat mislukte.

Lees meer...