W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 1. Nieuws

Broodkruimelpad

Home Wadlopen Nieuws

Wadlopen Nieuws 2021 - 2022

Corona-kwestie: Wadlopen met deelnemers vanaf 15 januari 2022 weer normaal mogelijk

Met het begin van de 'Lockdown in Afgeslankte Vorm' op 15 januari 2022 is wadlopen met deelnemers / toeristen weer normaal mogelijk. 'Iedereen mag binnen en buiten sporten. Er is geen beperking in de groepsgrootte bij binnen- of buitensport of sporten in de openbare ruimte.' Wadlopen mag worden gezien als 'sporten in de openbare ruimte'.

Lees meer...

Wadlopen en TV-entertainment: 'Klaas kan Alles!', 'Vroege Vogels TV', 'Reizen Waes' en 'Abenteuerlustig'

woensdag 1 december 2021, update 7 januari 2022

WIERUM Fr. - Op maandag 31 mei en dinsdag 1 juni 2021 was een TV-ploeg van KRO-NCRV op het wad ten zuiden van Engelsmanplaat te vinden voor de opnames van het TV-programma 'Klaas kan Alles'. De vraag was of programmapresentator Klaas van Kruistum het beroep wadloopgids kon leren.

Lees meer...

Plan voor stroomkabel door Oost-Schiermonnikoog en over het wantij gaat (voorlopig?) niet door

maandag 8 februari 2021, bijgewerkt dinsdag 14 december 2021.

SCHIERMONNIKOOG - Tachtig kilometer ten noordwesten van Schiermonnikoog wordt vanaf 2023 een nieuw windturbinepark gerealiseerd, genaamd 'Ten Noorden van de Wadden' (TNW). Om dit windpark op het electriciteitssnet van NL aan te kunnen sluiten worden er stroomkabels aangelegd via de oostkant van Schiermonnikoog over het wad tot de dijk bij Kloosterburen (dam 314). En vanaf daar naar de Eemshaven, waar aansluiting plaats vindt op het hoogspanningsnet.
Wadlopers naar Schiermonnikoog die ten oosten van rijsdam 314 hun tocht beginnen zullen enige tijd hinder ondervinden van de aanleg van de kabel. Wadlopers die ten westen van dam 314 beginnen ondervinden geen hinder.

Op 2 december 2021 meldt Omrop Fryslân echter dat het plan voor de aanleg van de stroomkabel dwars door Schiermonnikoog voorlopig de ijskast in gaat. Het ministerie van Economische Zaken zet er nog niet volledig een streep door, maar kijkt wel naar alternatieven.

Lees meer...

Aanleg twee electriciteitskabels naar Ameland loopt vertraging op na sabotage

woensdag 15 december 2021

AMELAND - De aanleg van twee elektriciteitskabels vanaf het vasteland bij Holwerd naar Ameland heeft vertraging opgelopen. Een van de beide kabels is moedwillig beschadigd. Volgens Omrop Fryslân zijn er gaten in geboord. De kabel moet daarom worden vervangen. Een dergelijke electriciteitskabel ligt niet op voorraad gereed en wordt nu bij de producent op maat gemaakt. Men hoopt februari 2022 te beginnen met het ingraven van de nieuwe kabel, zodat het werk voor aanvang van het vogelbroedseizoen 2022 kan zijn afgerond.

Lees meer...

2021: Kwelderboeren Linthorst Homanpolder Gn. dulden geen georganiseerde wadlopers meer op hun kwelder

woensdag 1 december 2021

PIETERBUREN - Twee wadlooporganisaties uit Pieterburen hebben in november 2020 een brief ontvangen van vijf boeren (eigenaren en pachters van stukken kwelder langs de Linthorst Homanpolder, provincie Groningen) waarin werd meegedeeld dat groepen wadlopers van deze organisaties niet meer over de kwelders van de boeren naar het wad mogen lopen.
De kwelderboeren vinden dat wadlopers te veel afval achterlaten. En er blijven volgens hen nu en dan hekken openstaan waardoor het vee op de kwelder (schapen, jonge koeien) op de zeedijk kan komen. Of in percelen van andere eigenaren.

Lees meer...

Lopend langs de Wadden, van Camperduin NL naar Skallingen DK 2014 - 2020 - Finish en Slot

Update 28 juli 2021
met de laatste etappe (no. 49) Skallingen - Langli v.v. (DK)

SCHAGEN NL - Rob Strietman en Theo Bakker begonnen in augustus 2014 aan een interesssant en ambitieus project, nl. een voettocht in losse etappes langs de Waddenzee van Camperduin (oorspronkelijk het westelijke begin van het Waddengebied) naar het dorp Ho ten noorden van Esbjerg in Denemarken.
Ze zijn na 49 etappes op het eindpunt aangekomen, het schiereiland Skallingen in de Deense Waddenzee.
O.a. op WadgidsenWeb deden ze van hun tochten verslag.

Lees meer...

Brandweer bijna vijf uur bezig met redden van een koe op wad bij Holwierde Gn.

donderdag 17 juni 2021

HOLWIERDE - Een koe is vanmorgen vast komen te zitten in het op het wad bij Holwierde Gn. De brandweer werd opgeroepen en kwam met meerdere voertuigen ter plaatse om hulp te verlenen. Ook een slikslee was meegenomen.

Lees meer...

Bivakzakbrancard: Nieuwe combinatie van brancard en bivakzak voor wadlopen

donderdag 1 oktober 2020, update zondag 7 maart 2021

LAUWERSOOG - Simon Honingh heeft een nieuwe brancard ontwikkeld voor wadlopers.

Lees meer...

Leden Veiligheid Advies Commissie Wadlopen (VACW) benoemd

maandag 5 oktober 2020, update 1 juli 2021

De leden van de VACW, juni 2021, stellen zich voor.

LEEUWARDEN - Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben op 8 september 2020 de 9 leden van de Veiligheid Advies Commissie Wadlopen benoemd.

Lees meer...

IJspret op de Wadden - 7 t/m 14 februari 2021

dinsdag 16 februari 2021, update vrijdag 30 april 2021

EZINGE NL - Van zondag 7 februari t/m zondag 14 februari 2021 was het winters weer in NW-Europa. De winter begon met een harde oostenwind met sneeuwval, daarna werd het rustig en zeer zonnig winterweer met strenge vorst in de nacht. Er ontstond in betrekkelijk korte tijd veel ijs in de Waddenzee. Wadlopers hebben diverse interessante tochten gemaakt door de deels bevroren zee, over en door het ijs.

Lees meer...