W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home 5. Nieuwsarchief Waddenzee 2009 - 2016

Nieuwsarchief Waddenzee 2009 - 2016

Brochure en website over de 10 onbewoonde eilanden in Nederlandse Waddenzee

dinsdag 20 december 2016

DEN HAAG - Staatsbosbeheer heeft een brochure en een website gemaakt over de 10 onbewoonde eilanden en zandplaten in de Nederlandse Waddenzee.

Lees meer...

De Strandgaper Mya arenaria al in Nederland ‘vóór Columbus’

dinsdag 27 september 2016

GRONINGEN - Lange tijd werd aangenomen dat de Strandgaper Mya arenariapas ná de ontdekking van Amerika in 1492 een herintroductie in Europese wateren beleefde ...

Lees meer...

Herpesvirus en roofslak bedreigen Japanse oester

woensdag 29 juli 2015, update 10 maart 2016

YERSEKE - Oesterkwekers in Zeeland maken zich zorgen over een roofslak die tot 90 % van de jonge Japanse oesters opeet. De Japanse Stekelhoorn (Ocenebra Inornata) boort gaatjes in de schelpen en de eet de inhoud op.

Lees meer...

Standaardwerk 'Ecology of the Waddensea' nu online

dinsdag 20 oktober 2015

LEEUWARDEN - Donderdag 15 oktober 2015 jl. is op het symposium ‘Wadden op de kaart’ van Tresoar en Waddenacademie te Leeuwarden de digitalisering van het standaardwerk ‘The Ecology of the Wadden Sea’ gepresenteerd. Dit standaardwerk is in 1983 gepubliceerd en nu ook online te raadplegen.

Lees meer...

21 hectare Groot zeegras gevonden bij de Boschplaat van Rottumerplaat

donderdag 15 oktober 2015

ROTTUMERPLAAT - Bij de Boschplaat ten zuiden van Rottumerplaat blijkt een nieuw veld met Groot zeegras (Zostera Marina) te zijn ontstaan. Deze opmerkelijke vondst deden medewerkers van Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat.

Lees meer...

Digitaal boek 'Een zee van Mosselen'

donderdag 15 oktober 2015

LEEUWARDEN - Tijdens het Symposium 'Over leven in de Waddenzee' te Leeuwarden op 16 april 2015 jl. is het eerste exemplaar van 'Een zee van Mosselen - Handboek ecologie, bescherming, beleid en beheer van mosselbanken in de Waddenzee' aangeboden. Het boek kan vanaf wadgidsenweb.nl worden gedownload.

Lees meer...

KNMI-waarschuwingen voor de Waddenzee

woensdag 2 oktober 2013, update 10 oktober 2015

DE BILT - Voor de waddeneilanden, Waddenzee en het IJsselmeergebied gaat het KNMI gerichter waarschuwen door ze als aparte regio's te beschouwen. Daarnaast zijn de windwaarschuwingen voor de kustdistricten aangescherpt vanwege de toegenomen waterrecreatie op en net buiten de kustlijn. De waddeneilanden, Waddenzee en het IJsselmeer inclusief Markermeer blijken bij de huidige regionalisatie van de waarschuwingen niet goed gedekt te zijn.

Lees meer...

Barnsteen

zondag 31 mei 2015

Nu en dan wordt er op de Nederlandse stranden barnsteen gevonden ...

Lees meer...

'Basecamp Rottumeroog' gereed voor broedseizoen 2015

vrijdag 10 april 2015

ROTTUMEROOG - Staatsbosbeheer heeft op Rottumeroog een 'basecamp' geplaatst voor de vogelwachters.
Het bestaat uit twee grote expeditietenten ...

Lees meer...

SAR-reddingshelikopter opereert voortaan vanuit Den Helder

zondag 18 januari 2015

LEEUWARDEN - Op donderdag 15 januari jl. is er een officiëel einde gekomen aan 55 jaar militaire SAR-helikopters (Search and Rescue) en aan het 303 Search and Rescue squadron op de vliegbasis Leeuwarden. Na de officiële ceremonie was er een laatste vlucht van de laatste Augusta Bell 412 helikopter.

Lees meer...