W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 1. Nieuws

Broodkruimelpad

Home 1. Nieuws Wadlopen Nieuws

Wadlopen Nieuws 2020 - 2021

Corona-kwestie: Toeristische wadlooptochten beperkt mogelijk tijdens 7e en 8e 'Verlengde Harde Lockdown'

dinsdag 15 december 2020, update 2 mei 2021

Op 15 december 2020 jl. is er in de 'corona-kwestie' opgeschaald van 'Gedeeltelijke Lockdown' naar 'Harde Lockdown'. In de frisse buitenlucht mogen sindsdien maximaal 2 personen samen zijn. Dit geldt ook voor sporters, bij hen mag echter een instructeur aanwezig zijn.
Wadlopen wordt door de Veiligheidsregio Groningen als sporten gezien. Dit betekent dat een wadloopgroep mag bestaan uit 2 deelnemers en 1 gids. Mits onderling 1.5 meter afstand wordt bewaard enz. Een huishouden/gezin mag uit meer dan twee personen bestaan.
De gemeentes Het Hogeland en Noordeast-Fryslân laten sinds 13 april jl. op hun grondgebied per groep 4 wadlopers toe. In de gemeente Noordeast-Fryslân zijn meer wadlopers toegestaan (volgens vergunningvoorwaarden Wadloopverordening) mits zonder enige terughoudendheid en overtuigend de diverse deelnemers voortdurend 1.5 meter afstand tot elkaar en tot de gids weten te bewaren.

Lees meer...

'Verkeerd gelopen': Wadloper gered van Rottumer Wad - 8 juli 2020

donderdag 4 maart 2021

UITHUIZEN - Op woensdagavond 8 juli 2020 rukten een helikopter van de Duitse reddingsdienst op Borkum en de reddingboot van de KNRM in de Eemshaven uit om een in nood verkerende wadloper van het Rottumer Wad op te halen. De wadloper maakte een wadlooptocht van de Lauwerpolder/Emmapolder ten noorden van Uithuizen naar de Zuiderduinen van Rottumeroog op en neer en kwam op de terugweg in de problemen.

Lees meer...

Reddingsoefening wadlopers 2021 op zaterdag 3 april a.s. = AFGELAST

maandag 11 januari 2021, update dinsdag 2 maart 2021.

Mededeling !

Dit jaar was, zoals eerder aangegeven, onze jaarlijkse wadloopoefening in april gepland.
Echter vanwege de ongunstige Corona ontwikkelingen is het niet mogelijk deze oefening te organiseren.
Ook de eventuele reserve datum in april gaat niet door.
Vooralsnog zien we uit naar de nieuwe oefening in 2022 !

Met vriendelijke groet,
Luppo en Henk.

Lees meer...

Vanaf 2023: Stroomkabels van windpark TNW op de Noordzee komen via wantij Schiermonnikoog aan land

maandag 8 februari 2021

SCHIERMONNIKOOG - Tachtig kilometer ten noordwesten van Schiermonnikoog wordt vanaf 2023 een nieuw windturbinepark gerealiseerd, genaamd 'Ten Noorden van de Wadden' (TNW). Om dit windpark op het electriciteitssnet van NL aan te kunnen sluiten worden er stroomkabels aangelegd via de oostkant van Schiermonnikoog over het wad tot de dijk bij Kloosterburen (dam 314). En vanaf daar naar de Eemshaven, waar aansluiting plaats vindt op het hoogspanningsnet.
Wadlopers naar Schiermonnikoog die ten oosten van rijsdam 314 hun tocht beginnen zullen enige tijd hinder ondervinden van de aanleg van de kabel. Wadlopers die ten westen van dam 314 beginnen ondervinden geen hinder.

Lees meer...

IJspret op de Wadden - 7 t/m 14 februari 2021

dinsdag 16 februari 2021, update donderdag 25 februari 2021

EZINGE NL - Van zondag 7 februari t/m zondag 14 februari 2021 was het winters weer in NW-Europa. De winter begon met een harde oostenwind met sneeuwval, daarna werd het rustig en zeer zonnig winterweer met strenge vorst in de nacht. Er ontstond in betrekkelijk korte tijd veel ijs in de Waddenzee. Wadlopers hebben diverse interessante tochten gemaakt door de deels bevroren zee, over en door het ijs.

Lees meer...

Aanleg twee electriciteitskabels door wantij Ameland vanaf 16 augustus 2021

vrijdag 15 januari 2021

HOLWERD - Op het wad/wantij tussen Holwerd en Ameland worden vanaf half augustus 2021 door netbeheerder Liander twee nieuwe electriciteitskabels ingegraven. Het tracé van de kabels loopt dwars door de wadlooproute van de veerdam van Holwerd naar Ameland. Er zal voor wadlopers een voorziening (brug) worden aangelegd om veilig de gegraven sleuf te kunnen oversteken.

Lees meer...

Bivakzakbrancard: Nieuwe combinatie van brancard en bivakzak voor wadlopen

donderdag 1 oktober 2020, update zondag 20 december 2020

LAUWERSOOG - Simon Honingh heeft een nieuwe brancard ontwikkeld voor wadlopers.

Lees meer...

Wadloper overleden tijdens tocht naar Spiekeroog - 27 juni 2020

zondag 20 december 2020

HARLESIEL / Duitsland - Op zaterdag 27 juni 2020 is tijdens een wadlooptocht naar het Duitse eiland Spiekeroog een wadloper (deelnemer) om het leven gekomen. De man (55 jaar) werd onwel en overleed ter plaatse. Hij maakte deel uit van een groep van 26 wadlopers die onder leiding van een wadloopgids onderweg waren naar Spiekeroog. Andere wadgidsen lastten ter plaatse de wadlooptocht af in verband met dreigend onweer.

Lees meer...

Leden Veiligheid Advies Commissie Wadlopen (VACW) benoemd

maandag 5 oktober 2020, update 20 april 2021

LEEUWARDEN - Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben op 8 september 2020 de 9 leden van de Veiligheid Advies Commissie Wadlopen benoemd.

Lees meer...

Lopend langs de Wadden, van Camperduin NL naar Blåvandshuk DK - update 21 april 2021

Update 21 april 2021
met etappe 47 Bezoek aan Insel Pellworm en Hallig Süderoog.

SCHAGEN NL - Rob Strietman en Theo Bakker zijn in augustus 2014 met een interesssant en ambitieus project begonnen, nl. een voettocht in losse etappes langs de Waddenzee van Camperduin (oorspronkelijk het westelijke begin van het Waddengebied) naar het dorp Ho ten noorden van Esbjerg in Denemarken en misschien verder. Ze zijn na 46 etappes gevorderd tot het riviertje Varde Å ten noorden van Esbjerg in Denemarken.
Vanwege de 'corona-crisis' is de grens tussen Duitsland en Denemarken juni 2020 gesloten en brengen ze een bezoek aan Insel Pellworm en Hallig Süderoog (Schleswig Holstein), etappe 47. O.a. op WadgidsenWeb doen ze van hun tochten verslag.

Lees meer...