W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home 3. Helden Ongewone Wadlooptochten Delfzijl - Gaseiland op de Hond gelopen - 4 en 6 maart 2011

Ongewone Wadlooptochten

Delfzijl - Gaseiland op de Hond gelopen - 4 en 6 maart 2011


Route Delfzijl - Gaseiland Hond (globaal)


Kees Wevers nadert het Gaseiland op de Hond, oostzijde, 4 maart 2011

maandag 7 maart 2011

DELFZIJL - Kees Wevers en Lammert Kwant zijn er vrijdag 4 maart jl. in geslaagd van het Gaseiland op de Hond naar de vaste wal bij Delfzijl te lopen. Het is de eerste keer dat deze tocht is gemaakt. De wandeling is ca. 8.5 km lang. Het is een wandeling in de monding van de Eems.

Deze tocht is waarschijnlijk niet eerder gemaakt vanwege het buitengewoon zware slik voor de dijk bij Delfzijl. Na diverse verkenningen is het gelukt er een weg door heen te vinden voor niet al te zware personen. Duur van de tocht 2 uur en 15 minuten. Er werd gelopen in een dun surfpak.

De beide wadlopers waren door een offshorebedrijf uit Delfzijl met een boot afgezet op de Hond.

Ook de heenloop gemaakt
Hetzelfde tweetal en Menno de Leeuw en Heiko Oterdoom hebben zondag 6 maart jl. de tocht in de andere richting gelopen, dus van Delfzijl naar het Gaseiland. Ook deze tocht was nog niet eerder gelopen.
Men slaagde er bij betrekkelijk hoge waterstand in de weg door het zware slik te vinden en door de vaargeul Bocht van Watum te komen, waar een buitengewoon sterke stroming stond.
Bij ondergaande zon en in de schemering werd vervolgens de 7.2 km naar het Gaseiland gelopen. En vandaar in het donker naar de Eems, waar een boot gereed lag om het gezelschap terug te brengen naar Delfzijl.

Het Gaseiland (in Delfzijl Werkeiland genoemd) is in de jaren 1960 aangelegd. Er vindt geen gaswinning plaats maar het is een observatieput. Evt. bodemdaling wordt er gemeten en in de boorput worden drukveranderingen gemeten tgv. gaswinning in het Slochterenveld.

Op de kaarten is te zien dat de Bocht van Watum bij Delfzijl sinds 1986 veel minder diep is geworden. Daardoor werd het Gaseiland een beloopbaar eiland.

Lammert Kwant


1. Gaseiland - Delfzijl 04 maart 2011


Gaseiland op de Hond, oostzijde


Aanlegsteiger


Gaseiland


Aalscholvernest


Gaseiland


Kees Wevers
Foto's Lammert Kwant, 04 maart 2011


2. Delfzijl - Gaseiland 06 maart 2011


Start van de tocht


Eerste kilometer


Bij de Bocht van Watum


Zandplaat Hond bereikt


Na de tocht, Rest. De Boegschroef Delfzijl
Vlnr. Heiko Oterdoom, Lammert Kwant, Kees Wevers, Menno de Leeuw

Foto's Kees Wevers, 06 maart 2011