W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home 3. Helden Ongewone Wadlooptochten Wadlooptocht van Kamperzand naar Griend - 6 oktober 2019

Ongewone Wadlooptochten

Wadlooptocht van Kamperzand naar Griend - 6 oktober 2019


Wadlopen Kamperzand - Griend op 6 oktober 2019. Track (rode lijn) Peter Laagland

dinsdag 8 oktober 2019

Peter Laagland liep op zondag 6 oktober 2019 van 'Kamperzand' (= Zeehondenbanken, tussen Ameland en Terschelling gelegen) naar Griend. Een wadlooptocht die niet eerder is gemaakt.


Verslag door Peter Laagland

Om 4:30 word ik wakker op Kamperzand. Het is niet de regen maar zand dat op mijn bivak tikt. Meegevoerd door de wind met kracht 5 bft heeft het zand vannacht een klein duintje om mij heen gevormd.
Vanaf Kamperzand stap ik de pikzwarte golven in die vanuit het zuidoosten recht mijn schoot in rollen. Gelukkig zit het traject van afgelopen avond vers in mijn geheugen, dus ik weet wat me te wachten staat. Magisch is de zeevonk die opgloeit als ik met mijn bovenbenen door de golven heen snijd. Twee uur later komt de zon als een brandende bal van achter de watervlakte op. Het wordt een lange dag en dit zijn de kleine mentale opkikkers waar ik het van moet hebben.

Nabij het Vingegat heb ik het fysiek en mentaal zwaar en dan te weten dat ik pas op een derde van deze tocht zit. Het is net 9:30 geweest en ik zal pas om 14:30 aankomen op Griend, nog 5 uur te gaan dus.
De wind trekt aan naar kracht 6. Gelukkig heb ik hem schuin in de rug. Het wad is slikkig, uitgestrekt en leeg. Griend nog niet zichtbaar. Ik voel me alleen. Muziek biedt uitkomst en opgeven is geen optie.
Bang om door de vloed ingehaald te worden in de laatste geul voor Griend, zweep ik mezelf op om tempo te houden. In de eerste slenken aldaar komt net het opkomende water uit de Zuid Meep rechts en de Blauwe Slenk links bij elkaar. Het schuim op deze ontmoetingsplaats voelt als een uitgerolde loper naar Griend en een warm onthaal. Dit in tegenstelling tot de golvende watervlakte waar ik rekening mee gehouden had. Bij de schelpenbanken waad ik kniediep door het snel opkomende water.

De laatste kilometers vliegen voorbij. Ik ruim zelfs nog wat laatste resten van de containerramp op, mijn energie is terug. Tot mijn verbazing weet ik mijn schipper blij te maken met een my little pony kammetje. Zijn schip bereiken door de manshoge golven (vanuit mijn perspectief) die vanuit het zuidoosten over de Blauwe Slenk aan komen rollen, voelt nog als het meest stoere gedeelte van mijn tocht.
In totaal loop ik 40 km over het wad, waar ik ruim 9 uur over doe.

www.avontuurlijkwadlopen.nl

Zondag 6 oktober 2019

Nes/Ameland gemeten
Hoogwater 03:50 uur
Hoogwaterstand +55 cm NAP (Gemiddeld hoogwater Nes +106 cm NAP)

Harlingen gemeten
Laagwater 10:35 uur
Laagwaterstand -134 cm NAP (Gemiddeld laagwater Harlingen -99 cm NAP)


"Het is niet de regen maar zand dat op mijn bivak tikt. Meegevoerd door de wind met kracht 5 bft heeft het zand vannacht een klein duintje om mij heen gevormd." (04:53 uur)
Foto Peter Laagland


Zonsopkomst op het stuk tussen de Kromme Balg en de Oosterom (07:51 uur)
Foto Peter Laagland


Voetstappen in de leegte op het traject tussen de doorwading van het Vingegat en het Kimstergat (10:11 uur)
Foto Peter Laagland


Collectorsitem, verpakkingsmateriaal van my little pony (afkomstig uit de containers van MSC Zoe, 2 januari 2019) met op de achtergrond Griend (13:59 uur)
Foto Peter Laagland