W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Historische Tochten Rottumeroog v.v. - Kees Dijkema en Paul Dijkstra - 5 maart 1967

Historische Zaken en Wadlooptochten

Rottumeroog v.v. - Kees Dijkema en Paul Dijkstra - 5 maart 1967

Kees Dijkema, 2013

Op zondag 5 maart 1967 liepen Paul Dijkstra (uit ’t Lage van de Weg bij Uithuizen) en ik (uit Usquert) vanaf de boerderij van Doewe Elema in de Lauwerpolder in 1 tij naar Rottumeroog en weer terug. Toen maakte ik afgezien van bijgaande lijst nog geen gedetailleerde logboeken. Exacte tijden weet ik dus niet meer, we waren nog maar prille ontdekkers van het wadlopen. De retourtocht Rottumeroog was kort voor ons eindexamen van de RHBS in Warffum, misschien niet heel verstandig maar we dachten toen alles te kunnen.

Ik herinner me een paar dingen van deze tocht nog heel goed:

  • We liepen op blote benen zonder welke voorzorg tegen de kou dan ook.
  • In het kustdal hielden we het kruis droog, maar al direct vanaf het eerste water werden onze benen gevoelloos en dat kwam tijdens de rest van de tocht niet meer goed.
  • We hebben heel kort bovenaan de trap bij het voogdhuis gestaan, ik heb het beeld nog voor me dat de tuin van de toen al vertrokken voogd Toxopeus onder water stond.
  • Terug in het kustdal was het tegen onze principes in dik opkomend tij en dieper water (middel) dan op de heenweg.
  • In mijn herinnering zit een zeer riskant schema met vertrek vanaf de dijk ca. 2 uur voor LW en aankomst terug op de dijk ca. 3 uur na LW.

Gidsen waar ik veel mee gelopen heb weten dat ik alle > 1100 tochten daarna te vroeg ben geweest (de primeur Borkum en de 3e Texel-Vlieland vanwege de krappe schema’s uitgezonderd). We hebben 5 maart 1967 heel hard gelopen, anders hadden we de tocht qua tijdschema en temperatuur zeker niet overleefd. We zijn niet ziek van de kou geworden, de volgende dag voelden onze benen weer goed en het eindexamen hebben we allebei moeiteloos gehaald.

Wadlooptochten 1967 Kees Dijkema