W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Historische Tochten St. Uithuizer Wad vierde 50 jaar wadlopen naar Rottumeroog - 18 okt. 2015

Historische Zaken en Wadlooptochten

St. Uithuizer Wad vierde 50 jaar wadlopen naar Rottumeroog - 18 okt. 2015


maandag 19 oktober 2015

UITHUIZEN - Zondag 18 okt. 2015 jl. vierde de Stichting Uithuizer Wad met haar gidsen en oud-gidsen 50 jaar wadlopen naar het eiland Rottumeroog op de Menkemaborg te Uithuizen.

De eerste wadlooptocht naar Rottumeroog werd al in 1939 gemaakt. Op 14 juni 1939, liep Derk Schortinghuis met drie vrienden naar Rottumeroog, dit kan als het begin van de wadloopsport beschouwd worden. Vorig jaar stond de Stichting Uithuizer Wad al stil bij deze mijlpaal: op zaterdag 14 juni 2014, precies 75 jaar na de historische wadlooptocht van Schortinghuis cs. organiseerde Stichting Uithuizer Wad een nachtelijke wadlooptocht naar Rottumeroog. Sommige deelnemers deden toen mee in een vooroorlogse outfit met pandjesjas en met een fietsband om.

Begonnen in 1965
In het vroege voorjaar van 1965 hielden Derk Schortinghuis uit Den Haag en Wim Faber uit Groningen een lezing met dia’s over het wad en over hun ervaringen met het wadlopen. Tijdens die lezing werd gevraagd of een aantal mensen bereid zou zijn om een organisatie op te zetten en vanuit Uithuizen wadlooptochten naar het eiland Rottumeroog te organiseren. Twaalf mannen waren enthousiast en meldden zich voor een eerste verkenning op 4 mei 1965. Die eerste tocht maakte veel indruk met 50 jaar wadlopen naar Rottumeroog als gevolg.

De Stichting Uithuizer Wad is altijd een kleine organisatie geweest met vrijwilligers en zonder winstoogmerk. Momenteel zijn er 10 gidsen actief. Daarbij is het uitgangspunt dat er met niet al te grote groepen deelnemers wordt gelopen, onder begeleiding van gidsen met kennis en ervaring in alle aspecten van een wadlooptocht.

Gidsen en oud-gidsen van St. Uithuizer Wad op 18 okt. 2015 voor de Menkemaborg te Uithuizen.
Vlnr. Harry Drenth, Theo Flipsen, Eppo van Buuren, Karen Beukema, Frits Eckhardt, Henk Schreuder, Trea Sandjer, Eddie Loonstra, Matheus Castel, Henk Bos, Robert van der Kroef, Lineke Nienhuis, Jos van der Kooi, Rieks Bos, Martinus Broekema, Robbert Franssens, Joop van Bergen en Wessel Slagter.

Foto Robert van de Kroef


Verslag van Jos van der Kooi

UITHUIZEN - Zondag 18 oktober 2015 vierde Stichting Uithuizer Wad (SUW) vijftig jaar wadlopen naar Rottumeroog.

Dit bijzondere jubileum is niet onopgemerkt voorbij gegaan: alle huidige gidsen en een groot aantal oud-gidsen, natuurlijk met aanhang, hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging.

Die dag begon, zoals tijdens alle wadlooptochten van SUW, in het ‘t Schathoes op de Menkemaborg in Uithuizen. Onder genot van een lekker kopje koffie en gebak, werden de vele hoogtepunten en bijzondere tochten van de afgelopen vijftig jaar uit de vergetelheid gehaald. Uniek was het om zo weer bij elkaar te zijn, met de mannen van het eerste uur, zoals Joop van Bergen, Frits Eckhardt en Henk Bos.

Vervolgens begaf men zich naar Lauwersoog, waarbij buschauffeur Piet (van der Molen) van UVO Vervoer (die betrokken is geweest bij meer wadlooptochten van SUW dan menig gids) uiteraard het stuur van de touringcar in handen had. In de haven werd het stokje overgedragen aan Louis (de Jonge), die als schipper van de, voor de gelegenheid versierde, Boschwad de eer had om het gezelschap naar Engelsmanplaat te varen. Hier had de liefhebber de mogelijkheid om rond zonsondergang een prachtige zwerftocht te maken over de zandplaat. Echter, tijdens de gehele vaartocht werd de uitbating op het schip verzorgd door de meester-kok van ’t Schathoes, waardoor het dankzij de voortreffelijke hapjes voor sommigen erg aanlokkelijk was om het schip niet te verlaten.

Het was een zeer geslaagde dag, waarbij werd teruggeblikt op vijftig mooie jaren, en stiekem ook al een beetje vooruit werd gekeken naar de volgende vijftig!


Voor sfeerimpressies van de tocht naar Rottumeroog zie de Facebook pagina van St. Uithuizer Wad.

Enkele fotoalbums

Interessante wadlooptochten naar en van Rottumeroog