W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Historische Tochten Houten wrak bij Sprutel geeft geheimen niet prijs - 27 sept. 2014

Historische Zaken en Wadlooptochten

Houten wrak bij Sprutel geeft geheimen niet prijs - 27 sept. 2014

zondag 10 januari 2016

SCHIERMONNIKOOG - Op het wad ten zuiden van Schiermonnikoog ligt sinds jaar en dag een houten wrak. Het ligt in de buurt van het wantij van Schier, hemelsbreed ongeveer 1.5 km van de Oosterkwelder van Schiermonnikoog, zie kaart. Vanaf de veerdam van Schiermonnikoog is het ongeveer 5 km lopen.

Wadlopers naar Schiermonnikoog kennen dit wrak goed. Tijdens wadlooptochten vanaf het vasteland naar Schiermonnikoog en tijdens wadlooptochten via de Brakzand naar Schiermonnikoog wordt regelmatig langs het wrak gelopen. Nu en dan worden er scherven van aardewerk gevonden, zie foto onder. Ook is in 2015 een ijzeren pin gevonden. Na de zware storm van 1 november 2006 lag er afgesleten kapot glaswerk. Ook lagen er enkele bakstenen, mogelijk ooit als ballast gebruikt.

Dit wrak is op za. 27 sept. 2014 jl. nader onderzocht door een groep deskundigen, onder leiding van archeologe Saskia Mulder. Vanaf Schiermonnikoog werd naar het wrak op en neer gelopen.

Voorzichtig is in de tijd die ter beschikking stond zo goed mogelijk het wrak vrijgelegd. Er moest een dijkje van zand worden aangelegd en daarna flink worden gehoosd om het water rond het wrak weg te krijgen. Een groot deel van het wrak bleek boven water cq het zand te liggen, er zat slechts een klein deel in het zand verborgen. Aan de westzijde werd een klein stuk gevonden dat taps toe liep, mogelijk voorzijde of achterzijde van het schip. Rond zonsondergang, 20.00 uur werd de terugtocht aanvaard naar Schiermonnikoog.

Er zijn drie houtmonsters meegenomen voor jaarringenonderzoek (dendrodatering), nl. twee stukken plank en een stuk spant. Helaas heeft dit geen datering opgeleverd, de kwaliteit van het hout was te slecht of er waren te weinig jaarringen zichtbaar. Aan de hand van de gevonden scherven wordt door deskundigen het wrak nogal ruim gedateerd, nl. '18e of 19e eeuws'. Dus het wrak blijft grotendeels een mysterie.

Meer info in hoofdstuk 9, p. 130 van
Buitendijks Erfgoed Waddenzee - Saskia Mulder.


Onderweg naar het wrak. Op de achtergrond de Oosterkwelder van Schiermonnikoog.


Wachten tot het water ver genoeg is gezakt.


Het wrak komt boven water uit.


Start van de werkzaamheden.


Deel van het wrak.


De werkzaamheden.


IJzeren pin en scherven, gevonden in de loop van de tijd.


Video 'Opgraven houten wrak op wad bij Schiermonnikoog 27-09-2014'
Foto's en video Lammert Kwant


Wadloopgids Meina Wouda bij het wrak vijf jaar later, 13 september 2019