W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Historische Tochten Norddeich-Memmert v.v. en overvloeding op Memmert - 11 juni 1972

Historische Zaken en Wadlooptochten

Norddeich-Memmert v.v. en overvloeding op Memmert - 11 juni 1972

Lieuwe Blanksma, 1972

Verslag van de wadlooptocht Norddeich-Memmert v.v. en overvloeding op Memmert op zondag 11 juni 1972 door Lieuwe Blanksma en Lourens Penning.


Kaart voor zeil- en motorjachten - Waddenzee (oostblad) en aangrenzende Noordzeekust
1812 - Editie 1979

De route Norddeich-Memmert 11 juni 1972 is globaal aangegeven.

Zaterdag 10 juni 1972

Om 15.30 vertrek uit Zuidlaren met Lourens Penning in mijn auto. Rustig opklarend weer. In 2 uur rijden we naar vertrekpunt voor Juist: weinig water op dit moment. Zo vanaf de dijk gezien een ondiep geultje waarin echter wel een steil smal dwarsgeultje uitkomt.
       Lourens heeft Wieting in Esens besproken: kent ons nog van vorige keer, niets veranderd. We eten er uitstekende schol, waarna de kansen voor Memmert worden besproken. Als we niet om 5 uur onder Juist op het draaipunt zijn gearriveerd, moeten we er maar van afzien en naar Juist doorlopen. Op die voorwaarde is het een veilige tocht, ook al kennen we de dwarsgeul tegenover de Landungsbrücke niet.
       Voor morgenvroeg wordt een ontbijt & koffie besproken en om 21 uur gaan we op bed: vrijwel wolkenloos en windstil; het belooft rustig weer.


Silhouet van Memmert

Zondag 11 juni 1972

De wekker loopt af om 01.00 uur. Ontbijt en koffie staan in de gang voor ons klaar. Vertrokken om 01.15 uur. Binnendoor via kleine weggetjes rijden we naar Norddeich en van daar naar het bekende vertrekpunt bij de radiomast. De kompassen worden voor de koplampen 'opgeladen'. We vertrekken om 02.30 uur. Jan Rodermond is er niet, naar later blijkt t.g.v. een verkeerde afspraak.
        Het is Nieuwe Maan maar toch voldoende licht om zonder ongelukken over de stenen heel glibberige strekdam te lopen. Aan het eind van de dam staat er weldra water.
        Goed weer: aantrekkende wind tot Zuid 4. Vrijwel wolkenloos. Vuur van Memmert is vanaf de kust te zien, evenals het hoge vuur van Norderney. Juist heeft geen licht.
       Het kost een half uur om het Norddeicher Wattfahrwasser te passeren: een diep steil dwarsgeultje geeft wat problemen. Tenslotte komen we er naveldiep door heen; het jack wordt wat nat. Daarna gaat het vlotter: hoog droog hard Wad. De zon komt op in een dunne laag wolken. We lopen snel over de hoge Itzendorfer Plate. Om 4 uur zijn we op het eerste draaipunt: onder het Memmert Wattfahrwasser. We ontmoeten geen diepe geulen. Zeer fraai wad: helder water, veel harde mosselvelden en verstrooide kokkels. De koers wordt op 300° gelegd: aanlopen op het dorp Juist. Het Memmert Wattfahrwasser is zeer intensief beprikt; de dubbele prik staat precies op de route. Hierna komen we op een groot wat zachter mosselveld dat toch goed te passeren valt.
       Hoewel we onder de vaste wal een half uur verloren hebben zijn we een kwartier voor de uitgerekende tijd op het tweede draaipunt onder Juist. Er is dan ook geen reden af te zien van de rest van de tocht.
       Het Memmert Wattfahrwasser slingert zich met enige diepe dwarsgeulen naar het Z.W., terwijl het Juister Wattfahrwasser een regelmatig recht kanaal is. Daar is de grond het hoogste en hardste.
       In rechte lijn lopen we nu parallel aan Juist op Memmert aan in hetzelfde hoge tempo. Een half uur voor op het tijdschema passeren we het dorp van Juist. Nog steeds goed zonnig weer, met wat verspreide bewolking, helder zicht.
       Om 06.00 uur staan we voor de dwarsgeul door het Nordland: een ondiepte temidden van een groot hard mosselveld. Stelt niets voor, zoals reeds verwacht, maar wat we niet zeker wisten.
       Memmert is nu geheel zichtbaar geworden: lage duinenrij met vuurtoren links en wit huis aan de rechterkant. Op de kaart staat het eiland als een vrij ronde vorm aangegeven, maar dat blijkt niet te kloppen. Het is een dunne boon met één enkele duinenrij en een losliggend complexje duinen in het Noorden. Voordat we de begroeiïng bereiken moeten we over een vreemde zandige wat blubberige plaat met veel groen wier en kleine losse schelpen. Er is zo te zien geen groene slikkwelder, alleen een zandige duinenrij.


Voogdshuis op Memmert 1972

Om 07.30 uur gaan we aan de voet van een duin liggen: uit de wind en in de zon. We bevinden ons duidelijk Westelijker dan de punt van Juist. Het lijkt me verstandig op dit vroege uur niet reeds naar de Voogd te gaan: we hebben onze komst niet gemeld. Daarom gaan we eerst drie uur plat.
       Uit de wind en in de zon op een smal nattig schuin stukje strand. Veel Zilvers en soms een Koekoek, wat duidt op een redelijke gevariëerde vegetatie. Een massaal front waarin buien komt langzaam uit het westen aanzetten, zo te zien heeft Schier al de hele dag onder de wolken gelegen.
       Om 10.30 uur breken we op om het eiland te bezien. We worden door de Voogd opgewacht, die ons binnen noodt. Heet Pundt, woont met zijn vrouw in een nieuwe fraaie bungalow. Het oude huis staat meer naar het ZW op de rand van de duinen; zal weldra in zee vallen. Pundt is in dienst van 'R.W.S.’, zowel vogelwachter als beheerder van de duinen. Zijn vrouw is de kleindochter van Otto Lange, de eerste Voogd. Zijn vader was schoolmeester op Juist en hij heeft de eerste belangstelling voor Memmert gewekt. Pundt komt uit Oostfriesland. Gisteravond heeft er een enorm onweer gestaan waarmee veel regen en grote hagelstenen; in de duinen staan nog vele plakken nat.
       Pundt: als je op het Wad onweer ziet aankomen dan gaan hurken met de voeten tegen elkaar. We krijgen voortdurend thee voorgeschoteld: deze mensen weten dorst te waarderen. Pundt is zeker geen wereldvreemde figuur zoals je zou verwachten van iemand die het hele jaar op een eilandje woont; hij maakt een volkomen uitgebalanceerde indruk.
       Er wordt wel vaker naar of van Memmert gelopen (vorig jaar nog een stel Nederlanders) maar een retour-wandeling is nog nooit vertoond ! Pundt is zelf nooit overgestoken; wel is hij eens een heel eind achter zijn weggelopen paard aan gegaan dat hij op de Itzendorfer Plate bij opkomend water weer aantrof. Het dier liep daar in grote kringen rond, steeds water ontmoetend. Daar er inmiddels ook een boot uitgevaren was, zijn man en paard behouden gebleven.
       We lopen nog even naar het oude, half in elkaar gezakte huis. Lütje Hörn is niet ver af. Achter de duinen toch nog een kleine kwelder, veel riet en sterk vervuild met aanspoelsels.


OTTO LEEGE - Erster Inselvogt des Memmert 1924-1948
Silhouet en foto's Lieuwe Blanksma

Vertrek om 13.15 uur. Wind 4, Z.Z.W., goed helder zicht maar enkele buien met een onrustige lucht.
       We volgen dezelfde route over het Nordland. Om 14.45 staan we, dicht voor de vaargeul tegenover de Landungsbrücke voor het water. Dat is niet verwonderlijk: 3¼ vóór Laag Water. Het passeren van de vaargeul levert geen enkele probleem. Vanaf Juist scheren enkele sportvliegtuigjes over ons heen.
       Onder Juist horen we wat verspreide donder in de verte. Langzamerhand wordt de lucht schoner, de wind neemt af en de rust keert terug.
       Als we de mosselbanken rond het draaipunt binnen gaan zien we van Juist zich ±10 Wadlopers vrijmaken. Dat zet ons aan tot een verhoogde loopsnelheid, er in resulterend dat we vóór hen de prikken van het Memmert Wattfahrwasser passeren. Toch worden we aangeroepen en om explicatie gevraagd. De groep blijkt te behoren tot een Waddenvereniging uit Norddeich: dépendance van Pieterburen ?
       Door enkeldiep helder water lopen we nu over het fraaie Wad daar, de anderen 500 meter achter ons. Werkelijk een zeer mooi stukje Wad aldaar !
       De tocht over de Itzendorfer Plate geschiedt in alle rust, genietend van het rustige weer en het verre uitzicht. Eigenlijk te vroeg zijn we weer bij de geul van de Itzendorfer Plate, waarin kniediep water. Om 18.15 staan we weer boven op de dijk: weer 5 uur over gelopen.

's Avonds bij Wieting uitstekende Nordsee-schollen gegeten met een natte trui aan. Deze was bij het uittrekken op de Itzendorfer Plate gevallen en droogt het snelste aan het lijf.
       We overwegen morgen niet een tocht te maken waarbij we weer extreem vroeg op moeten staan. Gekozen wordt Wangerooge, waarvoor we om 08.00 uur aan het ontbijt moeten zitten. Overmorgen zal dan Alte Mellum volgen, terwijl Grosser Knechtsand dan wel af zal vallen.

P.S. Op de terugweg naar Esens 8 Kraanvogels overvliegend waargenomen !