Nieuwsarchief Waddenzee 2017 - 2022
Smeerpijp bij Den Andel Gn. nog steeds in gebruik, FrieslandCampina Bedum loost onzuiver afvalwater op Waddenzee
- Gegevens
- Aantal Pageviews: 3628
HARLINGEN - Jaarlijks loost de fabriek van FrieslandCampina te Bedum via de zogeheten HoWa-leiding (smeerpijp) van Hoogkerk naar de Waddenzee miljoenen liters warm koelwater met daarin fosfaten, stikstof en andere stoffen die niet oplossen in het water van de Waddenzee.
Afname van het aantal Gewone zeehonden in de Waddenzee
- Gegevens
- Aantal Pageviews: 1375
WILHELMSHAVEN - Het aantal Gewone zeehonden in de Waddenzee is in 2022 afgenomen t.o.v. het aantal zeehonden in 2021. De tellingen in 2022 laten in vergelijking met het aantal getelde zeehonden in 2021 een daling zien van 22% in het aantal zeehondenjongen en een daling van 12% in het aantal zeehonden tijdens de ruiperiode .
Aangespoelde dwergvinvis op Rottumerplaat interessant voedsel voor 57 keversoorten - 4 mei 2022
- Gegevens
- Aantal Pageviews: 3698
Woensdag 25 november 2020 jl. troffen Freek Jan de Wal en Jan Kostwinner (Waddenunit, bemanning MS Harder) op het westerstrand van Rottumerplaat een dode jonge dwergvinvis aan. Het stoffelijk overschot is aan boord van de Harder genomen (?) en naar een andere, hoger gelegen plek op Rottumerplaat gebracht. Rijkswaterstaat heeft besloten om het kadaver op deze plek te laten liggen. De locatie biedt een unieke kans voor monitoring van het kadaver en van de invloed die dat heeft op de natuur ter plaatse.
Oktober 2021 blijkt de dwergvinvis grotendeels 'tot stof te zijn vergaan'.
Mei 2022 is het verslag verschenen van de onderzoekers die de ontbinding van de dwergvinvis hebben bestudeerd.
Nieuwe Lodingskaarten / Peilkaarten geulen Nederlandse Waddenzee
- Gegevens
- Aantal Pageviews: 2105
zondag 19 december 2021
DEN HAAG - Rijkswaterstaat publiceert recente dieptelodingen in de geulen van de Waddenzee op Waterberichtgeving.
Twee interessante websites: Topotijdreis.NL en Satellietdataportaal.NL (vernieuwd juli 2021)
- Gegevens
- Aantal Pageviews: 12057
GRONINGEN - Er zijn de laatste tijd 2 interessante websites gepubliceerd.
Nieuwe kunststofbetonning in kleine vaargeulen Waddenzee
- Gegevens
- Aantal Pageviews: 2461
DEN HAAG - Dit watersportseizoen (2021) legt Rijkswaterstaat volledige kunststofbetonning neer in de Waddenzee voor de recreatievaart. De afgelopen jaren is het gebruik van houten 'prikken' al stapsgewijs afgebouwd. Het gaat om de vaarwegmarkeringen voor kleine geulen zoals het Fransche Gaatje, Vlakte van Kerken, aanloop jachthaven Schiermonnikoog en het Vaarwater Noordpolderzijl.
Laatste restant opgeruimd van containerdelen MSC Zoe op Rif van Engelsmanplaat - 8 september 2021
- Gegevens
- Aantal Pageviews: 1897
LEEUWARDEN - De Waddenzee is helemaal vrij van containers van MSC Zoe, meldt Rijkswaterstaat. Een bergingsbedrijf heeft vannacht het laatste containerstuk opgeruimd op het Rif van de Engelsmanplaat, een zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog.
Ernstige verstoring gps-signaal op Westerschelde - 26 maart 2021
- Gegevens
- Aantal Pageviews: 2005
VLISSINGEN - Vrijdag 26 maart 2021 jl. is het scheepvaartverkeer op de Westerschelde korte tijd gehinderd geweest als gevolg van een ernstige verstoring van het GPS/AIS-systeem waarvan de schepen afhankelijk zijn voor hun positiebepaling en remote tracking. Mogelijk werd de verstoring veroorzaakt door een ‘drone-killer’ aan boord van een luxejacht, die op het moment van de verstoring verplaatst werd en waarbij gps-, gsm- en wifi-signalen worden geblokkeerd.
'Elk jaar wordt er meer gebaggerd in de Waddenzee, maar waar ligt de grens ?'
- Gegevens
- Aantal Pageviews: 2388
LEEUWARDEN - De Waddenzee heeft honger. Een blijvende honger naar zand en slib. Langzaamaan vult het Werelderfgoed zich en wordt het steeds ondieper. Om de Waddeneilanden en havens bereikbaar te houden moet er elk jaar meer gebaggerd worden. Daarom wordt over allerlei oplossingen nagedacht.
'Vrijwilligers serieus genomen bij inzet rampen Waddenzee'
- Gegevens
- Aantal Pageviews: 2452
LEEUWARDEN - Rijkswaterstaat en partijen die grote groepen vrijwilligers vertegenwoordigen (waaronder wadlooporganisaties) zijn met elkaar in gesprek om in de toekomst de gevolgen van een ramp zoals met MSC Zoe beter te kunnen opvangen.