W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Kapen en bakens Boek 'Kapen op Rottum' verschenen - 27 oktober 2017

Kapen en bakens op de Waddeneilanden

Boek 'Kapen op Rottum' verschenen - 27 oktober 2017


Voorzijde van het boek 'Kapen op Rottum'

zaterdag 11 november 2017

NOORDPOLDERZIJL - Op vrijdag 27 okt. 2017 jl is het boek 'Kapen op Rottum' gepresenteerd. Auteur is Egge Knol, conservator van het Groninger Museum. Hij overhandigde het eerste exemplaar aan wethouder Harald Bouman van de gemeente Eemsmond. De overhandiging vond plaats in ’t Zielhoes te Noordpolderzijl.

Egge Knol: 'De gietijzeren Kaap op Rottum is het meest noordelijke rijksmonument van ons land. Zelf zag ik de kaap voor het eerst toen ik op 5 juli 1969 met mijn vader meeliep in een wadlooptocht naar het eiland. Sindsdien intrigeert het bouwwerk mij. Het uitzoeken van de geschiedenis was een spannende aangelegenheid. Ik heb daarvoor archieven in Groningen, Den Haag, Aurich en Emden bezocht'.

Niet alleen de kapen van Rottumeroog worden in het boek besproken, ook kapen van andere waddeneilanden worden behandeld, o.a. van Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Borkum.

Het boek is uitgegeven door de actieve Stichting Uitgaven Noord-Groningen te Warffum. Het kost € 25.- en is verkrijgbaar in de boekhandel.
Lees de folder voor meer info en over bestelling online.


De schuren van de Rottumer voogd van Dijk met links de Emder of Grote Kaap.
Foto van rond 1900 uit het boek.


10 november 1999: de kaap wordt in zijn geheel verplaatst naar een veiliger locatie.
Foto uit het boek.