W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Mudwalking abroad Wadlopen naar The Holy Island of Lindisfarne UK - 18 aug. 2010

Mudwalking abroad

Wadlopen naar The Holy Island of Lindisfarne UK - 18 aug. 2010


woensdag 18 augustus 2010

Menno de Leeuw

Als wadloopgids krijg ik regelmatig de vraag van toeristen waar je zo allemaal naar toe kunt lopen. Als ik vertel dat er volgens mijn telling 56 eilanden, zandplaten en halligen zijn in de Nederlandse, Duitse en Deense Waddenzee schrikken de meeste mensen van het grote aantal. Soms vragen ze of wadden en wadlopen uniek in de wereld is. En hoewel er op de wereld veel meer wadden voorkomen, zijn er elders maar heel weinig eilanden waar je naar toe kunt lopen. Althans, voor zover bij mij bekend. Een aantal uitzonderingen zijn Le Mont Saint Michel die samen met de l'ilot de Tombelaine op de scheidlijn tussen Normandië en Bretagne liggen en in Groot-Brittannië Saint Michael's Mount in Cornwall en The Holy Island of Lindisfarne aan de Engelse Oostkust ter hoogte van de grens met Schotland.

Holy Island
Holy Island is een voor Groot-Brittannië historisch belangrijk eiland. Vanuit Holy Island is in Engeland het Christelijke geloof verspreid. Er was een klooster op gevestigd dat in 793 ten prooi is gevallen aan Vikingen die op plundertocht waren. De ruïne van het tweede klooster is nog te bezoeken. Verder staat er een prachtig kasteel op een hoge rots op Holy Island. Deze markeert het silhouet van het eiland en is van veraf al te zien wanneer je van New Castle naar het noorden rijdt.

Het eiland is met de vaste wal verbonden door een 'causeway', een dam waarover bij laagwater auto's en bussen van en naar het eiland rijden. Deze causeway is gemarkeerd door prikken. Een vergelijkbare dam heb ik gezien naar Mandø in Denemarken. Aan weerzijden van de dam staan informatieborden met actuele tijden van 'safe crossing'. Je kunt hierop dus goed zien wanneer je veilig kunt oversteken.


Wadlooptocht
Bij laagwater is de zee tussen eiland en wal geheel drooggevallen en je kunt zonder nat te worden wadlopen naar Holy Island. Een wadlooptocht is op verschillende plaatsen mogelijk maar ik koos voor een route ten noorden van de dam. De dam start aan de vaste wal vlak bij het plaatsje Beal. Hier aan de kust is een voormalig militair oefenterrein waarvan je nog enige restanten vindt in de vorm van bunkers en betonblokken. Er wordt gewaarschuwd voor de eventuele aanwezigheid van restanten van munitie. Jammergenoeg heb ik deze waarschuwing pas gelezen toen ik midden in dit terrein mijn tent had opgezet. Een slenk ten noorden van de dam kon ik via een bruggetje passeren om in een kwelderachtig gebiedje met zeekraal te komen. Hier ligt de stam van een grote boom en dit is een goede startplaats naar Holy Island. Van hier liep ik recht op hoge duinen aan en stond in ongeveer 20 minuten op Holy Island. De bodem heeft hier ook een zandig karakter met een grovere zandkorrel dan in onze Waddenzee. Slik en drijfzand ben ik er niet tegengekomen. Zandhoopjes van wadpieren, wadslakjes en kokkels tref je op de bodem aan. Omdat ik aan de vroege kant was, kon ik het water in een slenk zien wegvloeien. De wadlooptocht naar Holy Island is een eenvoudige recht toe recht aan wandeling en je kunt er over de zandplaten veel verder zwerven richting het noorden dan ik gedaan heb. Surfschoenen of iets anders is een totaal overbodige luxe. Tochten onder begeleiding van gidsen worden er niet aangeboden. Na een nachtje wildkamperen in de duinen ben ik de dag erop drie uren voor de tijden van 'safe crossing' teruggelopen. Daarbij reikte het water op het diepste punt net iets over de knieën. Daarmee zou je vermoeden dat een overtocht bij hoogwater ook nog een mogelijkheid moet zijn. Maar jaarlijks stranden er veel auto's op de causeway in het zeewater en zij moeten gered worden. Zij zijn net zo ongeduldig als het paard dat de dag voor mijn oversteek gered moest worden door het reddingswezen. Het arme dier had zich kennelijk vastgelopen en kon op eigen kracht niet naar de wal komen. Het was kennelijk niet zo slim als de herten die ik op Holy Island heb gezien en die zich in de duinen schuil hielden.

Als wadlooptocht is Holy Island niet spectaculair en behoort een beetje thuis in een rariteitenkabinetje. Je moet er gewoon een keer geweest zijn.