W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Mudwalking abroad Reefwalking op de Cocos (Keeling) Islands - vanaf 1990

Mudwalking abroad

Reefwalking op de Cocos (Keeling) Islands - vanaf 1990


Fig. 1. Reefwalking op Cocos Islands.
Bron: 'Cocos Keeling Islands Atoll Walk'


vrijdag 12 april 2019

Dit artikel verscheen eerder in het 'Jaarboek van het Boudewijn Büch Genootschap' - 2012

"Access between island possible by foot at low tide"

Harry ten Veen - 2012

Een dergelijke zin doet het hart van een wadloper natuurlijk sneller slaan.
Deze passage is te lezen op bladzijde 73 in het boek 'Eenzaam' uit 1992 1) van Boudewijn Büch (BB).
Büch (1948 - 2002) leest dit van een kaart van de Cocos (Keeling) Islands als hij beschrijft hoe hij een aantal eilanden van de atol bezoekt.
Het gaat hier om een relatief makkelijk tochtje van het West Island naar Pulu Maraya 2), zie fig. 3.
Hij schrijft: "... Op een zondagmiddag probeerde ik het, maar haakte af. Mijn reisgezellin stapte rustig door en ik zag een blond hoofdje halverwege West Island en Pulu Maraya bijna ten onder gaan. Een kwartier later zwaaide ze mij hartelijk toe vanaf de overkant en een uur later bracht ze mooie schelpen mee .."


Fig. 2. Ligging Cocos Islands in de Indische Oceaan
Bron: Wikipedia


Fig. 3. Cocos Islands
Bron: 'Cocos Keeling Islands Atoll Walk'

BB maakte de trip naar Cocos (Keeling) Island in 1990 3) in combinatie met een bezoek aan Christmas Island.

Dat dit een relatief makkelijk tochtje is valt te verklaren uit het feit dat je op allerlei webpagina’s steeds weer als reistip vindt: het bij laag water lopen over het rif tussen de twee hierboven genoemde eilanden. Lokaal genoemd Reefwalking.


Fig. 4. Reefwalking op Cocos Islands.
Bron: 'Cocos Keeling Islands Atoll Walk'

Opvallend is dat op het web alleen het lopen tussen déze twee eilanden genoemd wordt. Het lopen naar andere eilanden moet ook mogelijk zijn.
BB schrijft namelijk in 'Eenzaam' dat John Clunies Ross VI, berooide nazaat van de belangrijkste familie en eerste settelers van Cocos (Keeling), hem vertelde dat je bij laagwater gemakkelijk driekwart van de atol kunt belopen.
In de aflevering Cocos Islands van 'De Wereld van Boudewijn Büch' (DWVBB) 4) bezoekt BB het noordelijkste eiland van het zuidelijke atol Horsburgh Island 5) en vertelt natuurwachter Paul Stevenson hem: "Dit is het enige eiland in de atol dat je bij eb niet lopend over ’t rif kunt bereiken".
Uitgaande van die laatste mededeling zijn er dus tussen 25 eilanden tochten mogelijk hetgeen een groot aantal verschillende tochten zou kunnen opleveren. Je kunt van A naar B en van B naar C vice versa, maar ook nog eens van A naar C enzovoorts.

De reisgezellin die BB noemt is natuurlijk Pauline Drost, destijds producent van de door BB gemaakte tv-programma's. Drost is een stuk driester dan Büch. Ook een mogelijkheid is dat BB gewoon te klein was en de tocht daardoor niet kon volbrengen. Aan de tijdsduur en afstand kan het niet gelegen hebben Een kwartier lopen zal het probleem niet zijn. Ook de afstand niet, als ik op Google Maps de afstand tussen beide eilanden schat kom ik uit op slechts 100 meter.

De schelpen die Pauline meeneemt voor Boudewijn mag hij helemaal niet meenemen. Er geldt namelijk een strikte invoerbeperking in Australië voor dat soort zaken (de TV-ploeg vliegt via Perth). Dat is ook te zien in het DWVBB-programma Cocos Island als BB schelpen zoekt en verschrikt een schelp weggooit die door een heremietkreeft in gebruik genomen is. Hij vertelt dan dat hij ze toch niet mee mag nemen maar het toch stiekem gaat doen.

Er zijn in de wereld genoeg plaatsen waar je bij laagwater kunt oversteken naar een eiland vanaf het vasteland over de al dan niet (gedeeltelijk) drooggevallen zeebodem. Het wadlopen in Nederland, Duitsland en Denemarken is daar het mooiste voorbeeld van.
Op die plaatsen waar getijdenwerking is en er eilanden liggen zijn dit soort voettochten vaak mogelijk. Enkele voorbeelden in Europa: St. Michael’s Mount in Engeland, Lihou bij Guernsey, Lindisfarne (Holy Island) in Schotland, Le Mont Saint Michel in Frankrijk en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik zou graag naar al deze eilanden een tochtje maken maar het allerliefst zou ik op reefwalking ontdekkingsreis naar de Cocos (Keeling) Islands gaan.
Wie gaat er mee?


Fig. 5. Boudewijn Büch, still uit video op YouTube
Bron: De wereld van Boudewijn Büch 33 (1992) - Cocos Island - 1 februari 1992

Om verder te lezen:

  • 'De man die vrouwen verzamelde' - Een koloniale geschiedenis van de Kokos-eilanden. Joop van den Berg, BZZTôH, ’s Gravenhage 1998
  • Atoll Research Bulletin no's 399-414 en no's 415-425. Smithsonian Institution, Washington D.C.1994.
    Te vinden op internet.
  • Internet-encyclopedie Wikipedia heeft een mooi overzicht van de atollen en diverse verwijzingen.
    O.a. over de Cocos Eilanden

Noten:
1) Dezelfde passage is ook te vinden in 'Reiswoede' uit 1991 op bladzijde 7.
2) Pulu Maraya ook wel Pulu Maria of West Cay is genoemd naar een van de twee Europese kinderen die spoorloos verdwenen van de kust van het eilandje rond 1860.
3) In het TV programma 'De wereld van Boudewijn Büch', aflevering Christmas Island van zaterdag 25 januari 1992 wordt aan BB op het postkantoor de postzegelcollectie van dat jaar getoond. De postmaster noemt het jaartal: 1990.
4) Deze aflevering werd vertoond op 1 februari 1992 en is te zien op YouTube
5) Cocos (Keeling) Islands bestaat uit twee atollen. De zuidelijke atol kent 26 eilanden en de noordelijke slechts één, namelijk North Keeling. De totale oppervlakte is ruim 14 km2.