W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 1. Nieuws

Broodkruimelpad

Home 1. Nieuws Wadlopen Nieuws Helden Ongewone Wadlooptochten Wadfietsen naar Terschelling - 22 augustus 2015

Wadlopen Nieuws 2022 - 2024

Wadfietsen naar Terschelling - 22 augustus 2015


Wadfietsers onderweg van Zwarte Haan naar Terschelling, 22 aug. 2015

zaterdag 29 augustus 2015

TERSCHELLING - Op zaterdag 22 augustus 2015 jl. zijn drie heren over het wad van Zwarte Haan Fr. naar Terschelling gefietst. Voor zover bekend is het de eerste keer dat Terschelling fietsend over het wad is bereikt.

Hieronder het verslag van een van de deelnemers.


Verslag: Oversteek Waddenzee
van Zwarte Haan naar Terschelling per fiets

Otto Stroosma


Om half zeven in de ochtend van 22 augustus 2015 fietsten Robbert Rutgrink, Rob Schmutzler en ik (Otto Stroosma) van de dijk bij Zwarte Haan het Wad op met bestemming Terschelling.
Enkele maanden daarvoor benaderde ik Robbert, de eigenaar van fietsenmerk Santos, met het idee het Wad over te fietsen. Hij reageerde direct enthousiast. Drie prototypes ‘fatbikes’ werden ontworpen en gebouwd en de gids, Rob, werd bij ons avontuur betrokken. Al snel ontstond het idee om naar Terschelling te fietsen, een uitdaging die nog niet eerder was ondernomen.

Uit eerdere verkenningen wisten we dat de eerste zes kilometers tot de Kromme Balg zwaar zouden zijn met weinig mogelijkheid om te fietsen. Het afzien door het diepe slik in het kustdal werd echter beloond met een schitterende zonsopkomst. Op enkele stukken lukte het al om te rijden, hoewel het water nog relatief hoog stond. Als het fietsen niet lukte en we moesten waden, kwamen de fietsen, door het drijvend vermogen van de grote banden van de bodem los en konden we ze gemakkelijk met ons mee nemen. Een bijkomend voordeel hiervan was dat we zo, zonder risico op lekke banden, de mossel- en oesterbanken passeerden.

Aangekomen bij de Kromme Balg verlegden we onze koers richting het oosten van Terschelling. Nu zou het er op aankomen of onze tactiek zou werken. Om meer drooggevallen stukken zandplaat op het middenstuk te treffen, waren we anderhalf uur later vertrokken dan gebruikelijk is bij een wadlooptocht. Om toch voor het opkomende tij bij de laatste geul aan te komen zouden we deze tijd deels op het middenstuk in moeten halen. Veiligheidshalve lag er een boot standby in de laatste geul. Gelukkig waren de omstandigheden erg goed. Met een lichte wind in de rug en de zon die voor een prachtige schittering over het water zorgde fietsten we in een rustig tempo, genietend van deze indrukwekkende omgeving, gestaag door. Langzaam tekenden de contouren van Terschelling zich steeds scherper af wat ons extra motiveerde om door te zetten.

Afwisselend reden we over droge zandplaten of door enkele centimeters water. Soms kwamen we door een iets dieper gedeelte, maar uiteindelijk konden we de het hele middenstuk fietsend tot aan de laatste geul afleggen. Ruim op tijd passeerden we de laatste geul en fietsten we vanaf daar het strand van Terschelling op, ongeveer twee kilometer ten oosten van de Wierschuur. Zo bereikten we na ruim vier uur, als eersten ooit, op de fiets Terschelling over het Wad en zijn we een onvergetelijke ervaring rijker.

Meer info in de Leeuwarder Courant