W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home 5. Nieuwsarchief Nieuwsarchief Nieuwsarchief Wadlopen 2013 - 2018 Reddingsoefening wadlopers op zandbank Brakzand - 2 april 2016

Nieuwsarchief Wadlopen 2019 - 2020

Reddingsoefening wadlopers op zandbank Brakzand - 2 april 2016


Een deelnemer aan de reddingsoefening heeft een enkel gebroken.
Foto Henk Postma

Zondag 3 april 2016

LAUWERSOOG - Op zaterdag 2 april jl. is er in de Waddenzee tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog een reddingsoefening gehouden voor wadlopers. Hier aan deden 61 personen mee. De oefening had een beperkte opzet, alleen de KNRM deed mee met de snelle rubberboot met vaste bodem Edzard Jacob van Schiermonnikoog.

Door het ms. Silverwind werd de groep wadlopers vanuit Lauwersoog afgezet op de zandbank Brakzand met de bedoeling vanaf daar naar Schiermonnikoog te lopen. De groep verdeelde zich in tweeën.
Een kleine groep met zes wadlopers verdwaalde na enkele kilometers lopen 'in de mist, terwijl de gps-ontvanger was uitgevallen, ook de kompassen waren defect'. Gelukkig deed de marifoon het wel en de kon de Kustwacht worden gealarmeerd.

Enkel gebroken
Bij de grote groep met 55 wadlopers brak een deelnemer een enkel. Ook voor deze situatie werd de Kustwacht gealarmeerd, deze seinde de KNRM in die met de Edzard Jacob van Schiermonnikoog vertrok om hulp te komen bieden.

Aan de deelnemer met de gebroken enkel werd eerste hulp verleend en hij werd op een brancard gelegd. Tijdens het helpen van de patiënt ontstond onrust in de groep, een deel van de deelnemers wilde vertrekken en de kortste weg nemen naar Schiermonnikoog. Dit werd door de gidsen kordaat tegen gegaan, de groep diende bij elkaar te blijven. Daarna werd met de geblesseerde deelnemer op de brancard koers gezet naar de Silverwind die kwam aanvaren.
Het lopen met de brancard was zwaar en de patiënt op de brancard kreeg het (echt) koud en werd misselijk van het schudden en draaien van de brancard. Ook viel de groep enigszins uit elkaar, het aantal dragers van de brancard achter in de groep was op het laatst eigenlijk te klein. Uiteindelijk bereikten alle wadlopers veilig de Silverwind, de Edzard Jacob verleende daarbij assistentie.

Daarna werd door de Edzard Jacob de groep van zes verdwaalde wadlopers opgezocht. Er werd marifooncontact gemaakt, zodoende kon de positie van de groep worden gepeild met de radiorichting-zoeker. Dit werkte goed. Ook deze wadlopers werden naar de Silverwind gevaren.

De oefening was georganiseeerd door gidsen van Dijkstra's Wadlooptochten en Wadloopcentrum Fryslân. De tocht stond deze keer onder leiding van gidsen van Wadgidsen Groep Noord Nederland.


De reddingboot is bij de assistentie van de grote groep vastgelopen
in het slik en moet met vereende krachten terug worden geduwd in het water.

Foto Henk Postma


Wadlopers in het snel opkomende zeewater op weg naar het ms. Silverwind.
Foto Henk Postma


De verdwaalde wadlopers zijn gevonden.
Met dank aan Eric van Santen


De verdwaalde wadlopers gaan aan boord van de reddingboot.
Met dank aan Eric van Santen


De Edzard Jacob bereikt de Silverwind, de verdwaalde wadlopers gaan er aan boord.
Met dank aan Eric van Santen.