W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home 5. Nieuwsarchief Nieuwsarchief Nieuwsarchief Wadlopen 2013 - 2018 Reddingsoefening wadlopers op Amelander Wad, 8 april 2017

Nieuwsarchief Wadlopen 2019 - 2020

Reddingsoefening wadlopers op Amelander Wad, 8 april 2017


Patiënt aan boord van de KNRM-RIB Maria Hofker
Foto Henk Postma

woensdag 12 april 2017, update 22 april 2017

HOLWERD - Zaterdag 8 april 2017 jl. is de jaarlijkse reddingsoefening voor wadlopers gehouden, deze keer op het Amelander Wad. Ca. 45 wadloopgidsen deden er aan mee.
Zowel KNRM Ameland als het Sigma-team van Ameland verleenden assistentie.

Onderweg naar Ameland kreeg na ongeveer 5 km lopen een deelnemer 'een beroerte'. Gelukkig was er hartslag en ademhaling, zodoende kon de patient per brancard worden vervoerd naar een nabij gelegen reddingboot.

De alarmering leidde tot een klein misverstand. Bij het Kustwachtcentrum te IJmuiden dacht men dat het om een echte noodsituatie ging en was men bij de wisseling van de wacht even vergeten dat het om een reddingsoefening ging.

Verkleumd
Een deel van de groep was koud geworden tijdens het wachten op hulp voor de patient. En liep 'licht onderkoeld' door naar Ameland, waar op de kwelder bij de Kooiduinen het Sigma-team van Ameland een tent had opgezet om de verkleumde wadlopers op te gaan vangen.
Bij het lopen door het zware slik richting Ameland kregen de deelnemers die het koud hadden al weer aardig warm. Dat kwam goed uit, want bij het arriveren op Ameland werd de tent al weer afgebroken en moest het Sigma-team er van door op weg naar een volgende oefening.

Bij de evaluatie na de oefening werd alles doorgesproken en bleken de deelnemers de oefening als nuttig en leerzaam te hebben ervaren.

Waarnemer Henk Postma maakte een fotoreportage, zie Wad-mooi fotografie.
Ook deelnemer Henk Schildhuis maakte een fotoreportage, zie onder.


Geredde wadlopers worden naar de reddingboot Anna Margaretha gebracht
Foto Henk Postma


Het Sigma team Ameland ontfermt zich over een geblesseerde wadloper
op de kwelder bij de Kooiduinen op Ameland
Foto Henk Postma


Foto Henk Schildhuis


Foto Henk Schildhuis


Foto Henk Schildhuis


Foto Henk Schildhuis


Foto Henk Schildhuis


Foto Henk Schildhuis


Foto Henk Schildhuis